Αποτελέσματα εκλογών: “Finis coronat opus.”

Ήδη από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από την σοφία της αρχαίας Ρώμης μας έρχεται το ρητο: “Finis coronat opus.” Πράγμα που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση “το τέλος στεφανώνει το έργο”! Με λίγα λόγια ότι το τέλος είναι εκείνο που δείχνει την πραγματική αλήθεια σε κάθε πράγμα, σε κάθε διαδικασία που έχει ανθρώπινη υπόσταση, είτε σχετίζεται με τους πολλούς είτε με τον καθένα μας σαν μονάδα. Το έργο, όχι τα λόγια ή τα φαινόμενα!

Παρατηρούσα χθες τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις αντιδράσεις νικητών και ηττημένων. Βέβαια θα πρέπει εδώ να σημειώσω πως στο δικό μου αυτοδιοικητικό λεξιλόγιο δεν υπάρχουν οι λέξεις ήττα ή νίκη, αλλά ας προχωρήσουμε παρακάτω. Έκδηλη η χαρά στη μια περίπτωση, η λύπη έκανε την εμφάνισή της σε άλλες περιπτώσεις. Ανάλογα με το αποτέλεσμα και την ετυμηγορία του λαού δηλαδή, ανάλογα με την απόφαση της κάλπης.

Σαφώς και σε μια διαδικασία συναγωνισμού ή ανταγωνισμού, ότι προτιμάτε, το να κερδίζεις, το να βγαίνεις πρώτος είναι κάτι σημαντικό, είναι κάτι που σου δίνει το δικαίωμα να χαρείς, να εκτιμήσεις πως η προσπάθειά σου αρχικά έπιασε τόπο. Όταν κερδίζεις δε στέκεσαι βουβός, δεν θα είχε κανένα νόημα. Το ζήτημα είναι λοιπόν να μη στέκεσαι βουβός όταν έρχεται και το τέλος. Γιατί αν τότε η σιωπή σου είναι εκκωφαντική, σημαίνει πως η αρχική σου χαρά κράτησε για πολύ καιρό και δεν σου επέτρεψε να δεις το μέλλον. Η χαρά σου η αρχική κράτησε τόσο, που το έργο σου δεν ήταν ικανό να στεφανώσει το “τέλος” σου, δεν στάθηκε ικανό να πράξεις αντί να λες.

Στη χώρα των λόγων και όχι των έργων λοιπόν, καλό θα ήταν να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας τη συμβουλή που μας έρχεται από την αρχαία Ρώμη και είναι σοφή. “Το έργο στεφανώνει πάντα τον νικητή” αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Καλή θητεία σε όλους τους νεοεκλεγμένους της Κορινθίας, με την ευχή να προχωρήσουμε ως κοινωνία συνολικά ένα βήμα μπροστά. Μακάρι. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.

________________________

© revistakias

Leave a Comment