Ειδεχθής Μητρότητα

Θαυμαστά και ιδιαίτερα τα έργα της Φύσης εκατομμύρια χρόνια τώρα, αλλά μόνο τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν αρχίσει και αντιλαμβάνονται τον πλούτο και τη διαφορετικότητα των τρόπων που κάθε οργανισμός έχει επιλέξει να ζει, να αναπαράγεται και να προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, εδώ, μία ομάδα από potter wasps (επιστημονική ονομασία: Eumeninae) κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, με απίστευτη ακρίβεια και τεχνική. Οι σφήκες αυτές είναι γνωστές στους βιολόγους για την εξαιρετική τους ικανότητα να σμιλεύουν “αγγεία” (pots) από λάσπη, τα οποία θα στεγάσουν τους μελλοντικούς τους απογόνους μέχρι αυτοί να βρεθούν σε ενήλικη μορφή όταν και θα είναι σε θέση να το σκάσουν από την προσωρινή τους κατοικία.

Μέχρι τότε όμως, τι τρώμε;

Εδώ είναι που κρύβεται μια, όσο μπορεί να είναι για τον κόσμο της Φύσης, ανατριχιαστική λεπτομέρεια για τις πρακτικές των συγκεκριμένων εντόμων. Οι σφήκες αυτές πριν τοποθετήσουν το μονάκριβο αυγό τους στο “αγγείο” που έπλασαν, έχουν ήδη βάλει κάποιο άλλο έντομο όπως αράχνη, κάμπια (η “κυρία” πάνω δεξιά στη φωτογραφία μεταφέρει μια κάμπια στο αγγείο της) ή σκαθάρι το οποίο έχουν παραλύσει με ένα τσίμπημά τους. Αυτή θα είναι η τροφή του νεογνού για κάποιες εβδομάδες μέχρι να ενηλικιωθεί και να μπορέσει να βγει από το αγγείο για να ξεκινήσει τη δική του ζωή.

Η ομορφιά της διαδικασίας, η ανάγκη της Φύσης και της Ζωής για συνέχεια, μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα με άλλο μάτι. Ειδεχθής είτε όχι, αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μητρότητας στον κόσμο των ζώων.

Leave a Comment