Επειδή διαβάζω και ακούω διάφορα για τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.. Του Ανδρέα Ζάρρου

Επειδή διαβάζω και ακούω διάφορα για τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, εκ των οποίων τα περισσότερα ανακριβή, να σας θυμίσω ότι και κανείς άλλος δήμος να μην πέταγε σκουπίδια εκεί, πάλι το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι τεράστιο και ήδη υπάρχει. Ένας ΧΥΤΑ χωρίς μονάδα επεξεργασίας στραγγιδίων είναι μια τοξική βόμβα και ήδη για την περιοχή μας το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όπως μεγάλο και ύπουλο είναι και το παιχνίδι που παίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ζήτημα αυτό.

Όσοι κάνουν μικροπολιτική με τα σκουπίδια, ας κάνουν. Τσάμπα είναι. Για την Περιφέρεια κουβέντα όμως (γιατί άραγε;). Να ξέρετε όμως ότι το πρώτο ζητούμενο δεν είναι η εντοπιότητα των σκουπιδιών. Πρώτο και κυριότερο είναι να μειώσουμε την παραγωγή απορριμμάτων που πάνε στον πράσινο κάδο γιατί είμαστε επιεικώς απαράδεκτοι. Θέλουμε να παράγουμε σκουπίδια, να τα πετάμε όπου νάναι, να τα εξαφανίζουν γρήγορα από μπροστά μας γιατί μας βρωμάνε και για τα υπόλοιπα …έχει ο Θεός! Αμ έλα που δεν έχει όμως!

Μην παραμυθιάζεστε ότι το πρόβλημα είναι μόνο τα σκουπίδια των γειτόνων και ότι αν δεν έρθουν θα σωθούμε. Το πρόβλημα υπάρχει και χωρίς αυτά. Για να λυθεί πρέπει να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου και να μειώσουμε δραστικά την παραγωγή σκουπιδιών, με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Αν το κάνουμε αυτό και γειτόνοι να πετάνε τα υπολείμματα από τη δική τους διαλογή, πάλι λιγότερα θα είναι από τα τωρινά δικά μας.

Αυτά λοιπόν είναι ο στόχος. Το ένα αφορά εμάς και την συμπεριφορά μας και το άλλο την κυβέρνηση (τι κωλοτούμπα κι αυτή) και την Περιφέρεια. Λίγες οι ελπίδες να αλλάξει κάτι και στα δύο μέτωπα, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα…

ΥΓ: Η φωτό είναι πρόσφατη από γνωστό και in παραλιακό μαγαζί του Ξυλοκάστρου. Τα χαρτόνια άσπαστα γέμισαν μπλε και πράσινο κάδο και οι σακούλες μένουν απ’ έξω. Μετά μας φταίει ο δήμος που δεν έχει πολλούς κάδους και το Κιάτο που φέρνει σκουπίδια και μολύνει τον τόπο μας. Μέχρι να σβήσει ο ήλιος…

 

Ανάρτηση του επικεφαλής της Συμπολιτείας Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Ανδρέα Ζάρρου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Leave a Comment