Η Ευρώπη των Ανακαλύψεων

Πέραν της απαράμιλλης ομορφιάς της, όπως πιστοποίησε εχθές η NASA μέσω της παρατήρησης του δορυφόρου του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, η Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποσότητα νερού (πολύ περισσότερο από τη συνολική ποσότητα νερού στη Γη!) σε έναν υπόγειο ωκεανό κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια.

Τα Δεδομένα

Οι αστροφυσικοί ήταν εδώ και κάποια χρόνια σχεδόν βέβαιοι για την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού όμως οι τελευταίες παρατηρήσεις αφήνουν πολύ λίγες αμφιβολίες για το γεγονός. Μέσω ρωγμών στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου και λόγω της παλιρροϊκής θέρμανσης του “πατέρα” Δία το νερό βρίσκει διαφυγή από το εσωτερικό και εκτινάσσεται στο διάστημα μέσω των ρωγμών με τη μορφή πιδάκων. Με αυτό τον τρόπο, η NASA δε θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να στείλει μια συσκευή πάνω στην επιφάνεια της Ευρώπης, αλλά θα μπορέσει ίσως να συλλέξει το νερό με άλλους τρόπους για περαιτέρω ανάλυση.

Απεικόνιση των πιδάκων νερού στην επιφάνεια του δορυφόρου.

Απεικόνιση των πιδάκων νερού στην επιφάνεια του δορυφόρου. (πηγή: NASA)

Οι Εικασίες

Κάθε φορά που μια τέτοια ανακάλυψη κάνει την εμφάνισή της, κυρίως ο κόσμος των media  αλλά και ένα κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας κάνει λόγο για εξωγήινη ζωή και άλλα συναφή σενάρια. Βέβαια ως γνωστόν, υπάρχει ένα ωραίο ρητό που λέει πως “οι υπερβολικοί ισχυρισμοί απαιτούν και υπερβολικές αποδείξεις” πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει. Από την άλλη, ειδικά η συγκεκριμένη ανακάλυψη δικαιολογεί τις όποιες εικασίες απορρέουν από αυτή, μιας και τουλάχιστον για την ύπαρξη ζωής όπως τη γνωρίζουμε είναι απαραίτητη η παρουσία του νερού.

Η Νίκη

Όπως και να’ χει, κάθε φορά που γίνονται τέτοιες ανακαλύψεις, δυναμώνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα και σε αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε εργαζόμενοι μαζί για έναν κοινό σκοπό, τη γνώση. Έτσι κι αλλιώς, η επιστήμη και η λογική σκέψη πάντα κερδίζουν.

Leave a Comment