Η φύση δεν εκδικείται, ο άνθρωπος το κάνει..

Ο τραγικός απολογισμός από τις ανείπωτες απώλειες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας στην Δυτική Αττική, μας κάνει να στεκόμαστε βουβοί. Μεγάλος ο πόνος όσων είδαν μπροστά στα μάτια τους να χάνονται ανθρώπινες ζωές στα λασπόνερα.

Αναπαράγεται ευρέως από χθες η έκφραση: “Η φύση εκδικείται”. Η φύση λοιπόν, και αυτό θα πρέπει να το έχουμε κατά νου, δεν εκδικείται. Η φύση από καταβολής της έχει συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθεί, αρμονικά. Έπειτα ήρθε ο άνθρωπος και προσπαθεί να βάλει χέρι, με τραγικές συνέπειες συνήθως.

Στην Αττική υπήρχαν πριν πολλά πολλά χρόνια περίπου στα 2000 ποτάμια. Από αυτά στις ημέρες έμειναν μόνο 50. Πάνω σε όλα τα υπόλοιπα χτίστηκαν σπίτια, επιχειρήσεις, χύθηκαν τόνοι σκουπιδιών. Τα δάση κάηκαν και το νερό που κάθε τόσο πέφτει ορμητικό, δεν βρίσκει διέξοδο να φθάσει στην θάλασσα.

Είναι απλή η εξήγηση. Δυστυχώς είναι πολύ απλή. Ο ανθρώπινος παράγοντας εκδικείται τον ανθρώπινο παράγοντα και όχι η φύση. Αυτό ίσως θα πρέπει να το κατανοήσουμε καλύτερα. Η φύση δεν φέρει ευθύνη για τα φαινόμενά της όπως και να το κάνουμε.

Να ευχηθούμε σε όλους τους ανθρώπους εκεί ταχεία ανάρρωση από τις πληγές και σύντομα να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές τους. Θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Leave a Comment