Κάθε που τελειώνει η αυταπάτη..

Αυταπάτη είναι η ψυχολογική διαδικασία στην οποία βάζουμε τον εαυτό μας να πιστεύει πράγματα που δεν ισχύουν, πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ και που νομίζουμε ότι έχουν συμβεί. Η αυταπάτη κυριαρχεί στις ημέρες μας, είναι κάτι σαν τις θεωρίες συνομωσίας ένα πράγμα. Μπορεί προοδευτικά να σου ξεσκίσει το μυαλό και να σε κάνει έρμαιό του. Μπορούμε να σταθούμε σε αυτό το σημείο στην ρήση: “Αν δεν ελέγξεις το μυαλό σου θα το κάνει κάποιος άλλος” και λυπάμαι, αν αυτός άλλος δεν είναι άνθρωπος μα είναι η φαντασία σου τότε έχασες.

Αν σταθείς τυχερός και σηματοδοτήσεις το τέλος μιας εποχής που δεν ίσχυει παρά μόνο στον δικό σου παραμυθένιο τελικά κόσμο, τότε σίγουρα θα πρέπει να περάσεις από σκληρή δοκιμασία. Αξίζει όμως καθώς η αλήθεια είναι πάντα πολύ πιο όμορφη από κάθε είδους ψέμα. Μπορεί να είναι σκληρή, μπορεί να σε πετάει κάτω και να σε πατάει στο κεφάλι με όλη της τη δύναμη αλλά φίλε, δεν συγκρίνεται με κάνενα ψέμα, με καμία ωραιοποίηση καταστάσεων.

Αν θα πρέπει λοιπόν κάτι να κάνουμε σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η κοινωνία μας σήμερα, αν μπορούμε κάτι να κάνουμε, είναι να ξυπνήσουμε από τις αυταπάτες, να τις στείλουμε στον αγύριστο. Κοινωνικά, πολιτικά και σε κάθε έκφραση της ζωής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Το τι είναι αυταπάτη για τον καθένα μας εξαρτάται, όλοι έχουμε τουλάχιστον από μια. Ας την εντοπίσουμε…

Leave a Comment