ΚΟΥΒΑ…ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Μετά από πολλά ταξίδια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, τον Αύγουστο του 2015 αποφασίσαμε μια παρέα να ταξιδέψουμε στην Κούβα. Την απόφασή μας αυτή την πήραμε διότι θέλαμε να δούμε την Κούβα αφενός όσο ακόμα ζούσε ο Φιντέλ Κάστρο και διατηρούνταν ψήγματα της Επανάστασής του, αφετέρου πριν αρθεί το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ την δεκαετία του ’60 (και όντως, το εμπάργκο αναιρέθηκε και η Πρεσβεία των ΗΠΑ άνοιξε πάλι, δυο μέρες αφότου γυρίσαμε). Εν ολίγοις να δούμε όσο το δυνατόν αυθεντικότερη Κούβα.

Από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε, καταλάβαμε ότι αυτό ήταν ένα ταξίδι αλλιώτικο απ τα άλλα. Η Αβάνα πανέμορφη, με κτίρια που αν και παραμελημένα διατηρούσαν την αίγλη και την ομορφιά του παρελθόντος. Τα πάντα εκεί έχουν σταματήσει στην δεκαετία του ’60. Δεν υπάρχουν κινητά, δεν υπάρχει πλαστικό, δεν έχει φτάσει ακόμα το Made in China. Τα πάντα είναι φτιαγμένα με πρώτες ύλες Κουβανέζικες. Βραχιολάκια από κοχύλια, από σπόρους, αναμνηστικά ξύλινα ή πήλινα.

Κούβα2

Μας πήρε περίπου μια μέρα να απαλλαγούμε από τις πλασματικές υλικές ανάγκες του Δυτικού ανθρώπου, αλλά όταν πετάξαμε τα κινητά και αφήσαμε να μας παρασύρει η ενέργεια του νησιού και των ανθρώπων του, ήταν μαγικά.

Από παντού ακούγονται μουσικές… Κουβανέζικη σάλσα , ρούμπα, μάμπο, τσα τσα τσα. Άνθρωποι χαλαροί, που έδειχναν πολύ ευτυχισμένοι, μαζεμένοι σε παρέες στις παραλίες και στις πλατείες να χορεύουν. Μικρά παιδάκια ξυπόλητα να παίζουν σε όλες τις κεντρικές πλατείες της Αβάνας.

Οι Κουβανοί ευγενέστατοι και απίστευτα ευρηματικοί. Κυκλοφορούν ακόμα τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα της δεκαετίας του ’50 και του ’60, ενώ λόγω του εμπάργκο δεν έχουν ανταλλακτικά. Πάμφτωχοι(;) με την Δυτική έννοια και παρόλα αυτά μηδενική εγκληματικότητα. Κυκλοφορήσαμε νύχτα στα στενά δρομάκια της Αβάνας, χρησιμοποιήσαμε πειρατικά ταξί και δεν αισθανθήκαμε ούτε για μια στιγμή φόβο.

Κούβα3

Κούβα4

Παντού συνθήματα της Επανάστασης, ρητά του Φιντέλ και του Τσε Γκεβάρα. Όλοι δουλεύουν για το Κράτος και το κράτος τους παρέχει στέγη, τρόφιμα, άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (έρχονται από όλον τον κόσμο για τους γιατρούς της Κούβας) και πολύ καλή Παιδεία.

Κούβα5

Η επαρχία της Κούβας καταπληκτική! Τροπικό τοπίο…. Τυρκουάζ νερά, με ολόλευκη άμμο και δίπλα σου να κολυμπάνε πολύχρωμα ψαράκια. Πυκνή βλάστηση με ζώα και φυτά πρωτόγνωρα για μας. Παπαγάλοι πολύχρωμοι, γιγάντιες σαύρες, κροκόδειλοι, ανανάδες, μάνγκος, μπανάνες πολλών διαφορετικών ειδών.

Κούβα6

Και πάλι οι ίδιοι ευγενικοί, πρόσχαροι και χαλαροί άνθρωποι που ήταν πάντα πρόθυμοι να σε χορέψουν μια σάλσα για να γίνεις κι εσύ το ίδιο ευτυχισμένος.

Πώς να περιγράψεις αυτή τη χώρα χωρίς κάποιος να έχει πολιτικές αντιρρήσεις; Αν υπάρχουν αντιφρονούντες; Αν υπάρχει νομενκλατούρα;

Αυτά εμείς δεν τα είδαμε. Εκείνο που είδαμε με τα μάτια μας, έστω και την επιφανειακή ματιά ενός τουρίστα, ήταν άνθρωποι χαρούμενοι, ευγενικοί, απαλλαγμένοι από πλασματικές υλικές ανάγκες. Άνθρωποι με εξασφαλισμένη στέγη, φαγητό, υγεία, εκπαίδευση. Κι ας γίνει αυτό τροφή για σκέψη. Γιατί να θέλει κάποιος κάτι πέρα απ αυτά;

"και τα όνειρά μου, δε θα έχουν σύνορα"

“και τα όνειρά μου, δε θα έχουν σύνορα”

Κούβα τελική

Ρόη Παπαριστείδη

Leave a Comment