Οι πολίτες που δεν ήξεραν ότι δεν ήξεραν κι άλλες μικρές ιστορίες..

Ο νεοέλληνας είναι ένα επικίνδυνο πράγμα. Αγνοεί ότι δεν γνωρίζει πολλά και αυτή του η άγνοια τον μετατρέπει σε επικίνδυνο. Ο νεοέλληνας δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει στον σύγχρονο κόσμο. Η διάθεσή του να μάθει φθάνει μέχρι το φρέσκο μοντέλο της εταιρείας κινητού που υποστηρίζει. Καταναλωτικά δηλαδή ενδιαφέρεται και αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό.

Όλα τα παραπάνω έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πολιτική αυτού του τόπου. Η πολιτική για να είμαστε ακριβείς, είναι κάτι που στα σίγουρα, ακόμη και κορυφαίοι επιστήμονες πια δεν μπορούν να αντιληφθούν. Έχει εξελιχθεί σε ένα ποκερ για μερικές ελιτ που κάνουν τον κόσμο ότι γουστάρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Όμως το ότι εμείς οι νεοέλληνες έχουμε σπάσει το κοντέρ της γραφικότητας (επιεικής έκφραση) με τις επιλογές μας στο εθνικό κοινοβούλιο, δεν έχει δικαιολογία. Αν λοιπόν ισχύει οι έκφραση “είμαστε οι επιλογές μας”, τότε δεν μπορεί να είμαστε με τη σειρά μας σαν πολιτές το λιγότερο επικίνδυνοι, το λιγότερο αφελείς, το λιγότερο “σακιά με πατάτες”.

Λαϊκισμός. Έχουμε αναγάγει σε επιστήμη την ευκολία του λόγου. Ότι αρέσει στο αυτάκι του κάθε “ραγιά” χρησιμοποείται αφειδώς από τους εκπροσώπους του εθνικού κοινοβουλίου. Πριν και μετά τις εκλογές. Εκείνοι που μας διέλυσαν θα έρθουν να μας σώσουν και πάλι από την αρχή. Οι ίδιες οικογένειες βιώνουν “ζωάρες” με τα λεφτά του νεοέλληνα. Οι ίδιες γαμημένες οικογένειες κάνουν κύκλο το βουλευτιλίκι 50 – 60 χρόνια τώρα.

Ο νεοέλληνας κάνει επανάσταση στο facebook το Σάββατο το βράδυ από τις 21:00 και για κανένα μισάωρο ακόμη. Έπειτα, Σάββατο είναι μωρέ, ξεκινά η νυχτερινή έξοδος, τα σκυλοτράγουδα, τα στόρι στο ινσταγρκραμ με τους “χορούς των αγρίων και των δειλών”, τα μεθύσια, τα ξεβρακώματα. Ως εκεί φθάνει το μυαλό, μέχρι εκεί έχει πληροφορηθεί, μέχρι εκεί έχει διαβάσει. Άντε και καμιά συγκέντρωση για ανούσιους λόγους, άντε και πάλι λαϊκισμός για να είμαστε ωραίοι.

Δεν πιστεύω σε τέτοιους πολίτες και αυτή την κοινωνία όπως την καταντήσατε σας τη χαρίζω. Προφανώς οι “μεγάλες δυνάμεις” κάτι γνωρίζαν τόσες δεκάδες χρόνια πριν που ξεκίνησαν να ξεζουμίζουν. Είχαν την γνώση της άγνοιας μας. Τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς κόπο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όλα στο πιάτο. Και οι ζωές, και τα όνειρα και η κουλτούρα μας που πήγε περίπατο.

 

Leave a Comment