Ο Donald Trump Αρνείται την Κλιματική Αλλαγή

Και όχι αγαπητοί μου, δεν πρόκειται γι’ αστείο.

Όχι όταν ο συγκεκριμένος κύριος κυβερνά τον μισό και βάλε πλανήτη, με τις άμεσες ή τις έμμεσες αποφάσεις που θα πάρει μετά των συνέδρων του, ενίοτε αμφιβόλου καταρτίσεως οποιουδήποτε είδους.

Όχι όταν από την δημοκρατία οποιουδήποτε κράτους στη σύγχρονη Γη του 2016, αναμένεις μια αντιμετώπιση, τουλάχιστον σύμφωνη με τα επιστημονικά δεδομένα της εκάστοτε περιόδου. Οι λόγοι προφανώς δεν χρειάζεται να αναλυθούν.

The Facts:

global_temperature_anomaly-svg

Από το παραπάνω γράφημα, το οποίο φυσικά δεν είναι το μοναδικό που μπορεί κάποιος να βρει, εύκολα θα αντιληφθούμε τα των γεγονότων που φαίνονται: Από τα τέλη του 1880 μέχρι και σήμερα, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουμε μια συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας (με μια εμφανή πτώση κατά το 1943-’44) η οποία συνολικά και κατά μέσο όρο σε γη και θάλασσα, φτάνει τον ένα βαθμό Κελσίου.

Αυτός ο ένας βαθμός είναι μια τεραστίων διαστάσεων αύξηση η οποία επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στα οικοσυστήματα του πλανήτη καθώς και στον “έλλογο” ανθρώπινο πολιτισμό. Σημειώνεται πως με βάση τα τωρινά μοντέλα, και αν δεν υπάρξει μείωση στις εκπομπές ρύπων, η αύξηση της θερμοκρασίας για τα επόμενα 50-70 χρόνια αναμένεται να είναι της τάξης των 2.8 έως 4.6 βαθμών Κελσίου (!).

The Aftermath

Τα όποια αποτελέσματα θα διαφέρουν στις εκάστοτε περιοχές του πλανήτη. Για του λόγου το αληθές ας αναφερθούμε επιγραμματικά στις επιπτώσεις οι οποίες ποικίλουν από την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας στην ξηρά, το λιώσιμο των αρκτικών πάγων, εκτενή ακραία καιρικά φαινόμενα όπως, καύσωνες, ξηρασίες, πολλές βροχοπτώσεις με πλημμύρες μέχρι την όξυνση (acidification) των ωκεανών και την εξαφάνιση αρκετών ειδών. Επίσης, κάποιες επιπτώσεις, με κύριο αποδέκτη τον άνθρωπο θα είναι, η μειωμένη παραγωγή τροφής και η εγκατάλειψη κατοικημένων περιοχών εξ’ αιτίας της αύξησης της στάθμης των υδάτων. Το κακό είναι, πως ένα τέτοιο σύστημα, όπως είναι το κλίμα σε έναν πλανήτη, έχει μια ιδιαίτερα έντονη “αδράνεια”. Αυτό σημαίνει πως οι όποιες αλλαγές γίνουν, θα επιμένουν να το ταλαιπωρούν όχι μόνο για δεκαετίες μα ακόμα και για αιώνες, ή ίσως και για χιλιετίες.

19130375-mmmain

Επικίνδυνες Αντιλήψεις

Ο νέος πλανητάρχης λοιπόν, μέσω δικών του δηλώσεων στα μέσα και προσωπικών αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης, όχι ότι είναι ο μόνος φυσικά. Πάντως το γεγονός πως απροκάλυπτα και εν μέσω της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να καταδεικνύει την αλήθεια του γεγονότος, ο κύριος Trump συνεχίζει να αγνοεί τους πάντες, είναι τουλάχιστον εξοργιστικό. Στο παρακάτω video, ο Donald Trump, σε κάποια ομιλία του, αναφέρει χαρακτηριστικά “που είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη; εδώ κάνει κρύο! “. Όταν λοιπόν, ο επιστημονικός αναλφαβητισμός κάνει την εμφάνισή του σε τόσο υψηλόβαθμα κλιμάκια, τότε το πρόβλημα είναι όντως σοβαρό.

Leave a Comment