Ο Ρότζερ Μουρ ή Σάϊμον Τέμπλαρ ή Τζεϊμς Μπόντ..

Στα ενένηντα του χρόνια έφυγε σήμερα πλήρης ημερών ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ. Στους περισσότερους είναι γνωστός είτε ως “Σάϊμον Τέμπλαρ” είτε ως “Τζεϊμς Μποντ”. Αυτό γιατί η σειρά “Ο Άγιος” στην οποία και πρωταγωνιστούσε στα 1960 τον έκανε ευρέως γνωστό, για να έρθει η μεγάλη αναγνώριση όταν υποδύθηκε τον θρυλικό βρετανό πράκτορα “007”. Ήταν επίσης μοντέλο, αυτοβιογράφος, πρεσβευτής “καλής θελήσεως” της Unicef.

Η σείρα “Ο άγιος” που προβλήθηκε στο παρελθόν αρκετές φορές από την Δημόσια Ελληνική Τηλεόραση, έκανε το ελληνικό κοινό να αγαπήσει τον καλλιτέχνη.

Η τηλεοπτική αυτή σειρά γυρίστηκε στη Βρετανία, αλλά με «το μάτι στραμμένο» προς την αμερικανική αγορά, και η επιτυχία της εκεί και σε αρκετές άλλες ξένες χώρες έκανε το όνομα «Μουρ» γνωστό διεθνώς, ιδίως από το 1967 και μετά. Επιπλέον, εδώ ο Μουρ καθιέρωσε το κομψό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, γοητευτικό και περιπαικτικό στιλ του, το οποίο μετέφερε και στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Στα ύστερα χρόνια της σειράς ο Μουρ έφθασε να σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδιά της.

Η σειρά προβλήθηκε από το 1962 επί εξαετία (μέχρι το 1967 ασπρόμαυρη και μετά έγχρωμη), με 118 επεισόδια, κάτι που την κατέστησε (μαζί με τη σειρά The Avengers) τη μακροβιότερη σειρά του είδους της στην ιστορία της βρετανικής τηλεοράσεως. Ωστόσο, από ένα σημείο και ύστερα ο Μουρ άρχισε να βαριέται τον ρόλο. Φεύγοντας από τη σειρά, γύρισε αμέσως δύο κινηματογραφικές ταινίες: το Crossplot (1969) και το απαιτητικότερο The Man Who Haunted Himself (1970), σε σκηνοθεσία Μπέιζιλ Ντήαρντεν, που έδωσε στον Μουρ την ευκαιρία να επιδείξει ένα ευρύτερο ερμηνευτικό φάσμα από όσο του είχε επιτρέψει ο ρόλος του Σάιμον Τέμπλαρ, παρότι οι κριτικές εκείνης της εποχής ήταν μάλλον χλιαρές, όπως και η εμπορική επιτυχία των ταινιών αυτών.

Μια γεμάτη ζωή αυτή του Ρότζερ Τζωρτζ Μουρ που γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1927 και απεβίωσε σήμερα 23 Μαΐου 2017.

“Άγιε” καλό ταξίδι..

 

Leave a Comment