Τεράστια Ποσότητα Πάγου Βρέθηκε στον Άρη

Η Ανακάλυψη

Η διαστημική συσκευή MRO (ένας δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τον Άρη με διάφορες “αποστολές”) μόλις ανακάλυψε μια τεράστια ποσότητα πάγου στο υπέδαφος του κόκκινου πλανήτη, στην περιοχή Utopia Planitia. Υπολογίζεται πως ο όγκος του πάγου αυτού περιέχει περίπου τόσο νερό όσο η λίμνη Superior, η μεγαλύτερη από τις “Μεγάλες Λίμνες” της βόρειας Αμερικής.

Η ποσότητα αυτή θεωρείται πως αποτελεί λιγότερο από το 1% του συνολικού όγκου νερού που βρίσκεται στον πλανήτη αλλά η σχετική επάρκεια, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευρήματος και το γεγονός πως είναι αρκετά προσβάσιμο το κάνουν έναν ιδανικό στόχο για περαιτέρω εξερεύνηση.

maxresdefault

Η περιοχή Utopia Planitia

 

Η περιοχή, τα αίτια

Η περιοχή Utopia Planitia είναι μια αρκετά μεγάλη λεκάνη, μεγαλύτερη από το Νέο Μεξικό, με διάμετρο περίπου 3.300 χιλιομέτρων.Η δημιουργία ενός τέτοιου αποθέματος σε ένα χαμηλό υψόμετρο είναι αποτέλεσμα της περίεργης συμπεριφοράς του άξονα περιστροφής του Άρη.

“Αυτό το απόθεμα πάγου, πιθανώς δημιουργήθηκε από χιονοπτώσεις οι οποίες συσσωρεύθηκαν και αναμείχθηκαν με σκόνη του εδάφους σε μια περίοδο κατά την οποία ο άξονας του πλανήτη είχε μεγαλύτερη κλίση απ’ ο,τι σήμερα” προσθέτει ο κύριος συντάκτης μιας πρόσφατης μελέτης, Cassie Stuurman, από το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η κλίση του άξονα περιστροφής του κόκκινου πλανήτη, σε αντίθεση με τον δικό μας, ποικίλει από 0 έως 60 μοίρες σε διάστημα 120.000 ετών. Κατά τη διάρκεια του μυστηριώδους παρελθόντος του Άρη, η περιοχή αυτή θα μπορούσε να ήταν εκεί που είναι τώρα ο Βόρειος Πόλος του.

Η Leslie Tamppari, των εργαστηρίων της NASA αναφέρει “γνωρίζουμε πως στο απώτατο παρελθόν του Άρη, σίγουρα υπήρχε αρκετό νερό για τη δημιουργία λιμνών και ποταμών. Πού πήγε; Φαίνεται πως το νερό διέφυγε προς την ατμόσφαιρα. Όμως υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποσότητά του τώρα, με τη μορφή του υπόγειου πάγου και θέλουμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε γι’ αυτό.”

Πηγή: www.iflscience.com

Απόδοση: Βασίλης Πετρόπουλος

Leave a Comment