Το ουράνιο ξίφος του Τουταγχαμών

Κι όμως, ο τίτλος είναι ακριβέστατος!

Είναι πολλές φορές που διαβάζοντας κάποιο άρθρο, αντιλαμβανόμαστε πως ο τίτλος ήταν παραπλανητικός ή τουλάχιστον τόσο υπέρ του δέοντος υποσχόμενος που εν τέλει, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Με το ξίφος του Τουταγχαμών, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το ανακαλυφθέν το 1925 ξίφος είναι κυριολεκτικά από τον ουρανό. Φτιάχτηκε με την εξαιρετική λεπτότητα ενός ικανότατου τεχνίτη της εποχής, από τα θραύσματα κάποιου μετεωρίτη που είχε πέσει στην περιοχή της Αρχαίας Αιγύπτου πριν από τουλάχιστον 3,500 χρόνια.

Οι υποψίες υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια καθώς οι πρώτες αναλύσεις είχαν δείξει πως τα στοιχεία που αποτελούσαν τη λάμα του ξίφους ήταν κυρίως ο σίδηρος (Fe), το Νικέλιο (Ni) και το Κοβάλτιο (Co), σύσταση των περισσότερων κομητών. Μια πολύ πρόσφατη μελέτη χρησιμοποιώντας τεχνολογία ακτίνων X επιβεβαίωσε πέραν πάσης αμφιβολίας την “ουράνια” καταγωγή του ξίφους.

Ποια εποχή του Σιδήρου;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανακάλυψης αυτής είναι πως πλέον είμαστε βέβαιοι πως οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον σίδηρο τουλάχιστον 2 χιλιετίες πριν τον ανακαλύψει ο δυτικός πολιτισμός. Από αντικείμενα αξίας και κοσμήματα που έχουν βρεθεί στους τάφους άλλων Φαραώ, αντιλαμβανόμαστε πως η χρήση του σιδήρου είχε μια ιδιαίτερη αξία για την κατασκευή αντικειμένων λατρείας. Καθώς εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο μέταλλο ήταν αρκετά σπάνιο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν πολύ πιο πολύτιμο από τον χρυσό ή άλλα μέταλλα αξίας.

 Η ομορφιά της Πραγματικότητας

Με την ανακάλυψη αυτή των Ιταλών και Αιγυπτίων επιστημόνων, γινόμαστε μάρτυρες αυτής της τόσο παραμυθένιας και συνάμα τόσο πραγματικής ιστορίας. Κι όμως, το ξίφος του νεαρού Φαραώ, είχε κατασκευαστεί από ένα από τα αρχαιότερα υλικά του ηλιακού μας συστήματος, από έναν κομήτη.

Γράφει ο Βασίλης Πετρόπουλος

πηγές: iflscience.com, wikipedia.com

Leave a Comment