Η γνώση είναι η δύναμη του ενεργού πολίτη.. Του Βλάση Τσιώτου

Τον Αύγουστο υπήρξαν πολλές και αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Εξελίξεις για τις οποίες όπως θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις η Δημοτική Αρχή είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα, χωρίς όμως να τροποποιήσει την λανθασμένη στρατηγική της, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται και να αμφισβητούνται πλέον επίσημα οι όροι της άδειας λειτουργίας και της μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του ΧΥΤΑ οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι:

1. O XYTA Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης μπορεί να δέχεται ΜΟΝΟ τα απορρίμματα των πρώην Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού.

2. Ο ΧΥΤΑ θα δέχεται τα απορρίμματα ανάλογα με τον πληθυσμό των πρώην Δήμων και μέχρι το ανώτερο όριο των 12.500 τόνων το έτος.( 2500 τόνους ο πρώην Δήμος Φενεού).

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης από το 2012 με κοινή υπουργική απόφαση και χωρίς καμία ενημέρωση ή αντίδραση ανήκει αποκλειστικά στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου ( ΦΟΔΣΑ ), ο οποίος εισπράττει και τα ανάλογα έσοδα ( 23 ευρώ/τόνο). Δηλαδή η διαχείριση του ΧΥΤΑ μας, ανήκει σε έναν φορέα στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Πελοποννήσου. Ο ΦΟΔΣΑ λοιπόν έχει την διαχείριση του ΧΥΤΑ πάντα σύμφωνα με τους παραπάνω όρους λειτουργίας.

Στις 26 Ιουλίου 2017 ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης αντιλαμβάνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ότι στον ΧΥΤΑ το Α εξάμηνο του 2017 δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο ο Δήμος Σικυωνίων έχει αποθέσει 4.054 τόνους απορριμμάτων και εμείς 3.175 τόνους. Καλεί λοιπόν τον ΦΟΔΣΑ να απαγορεύσει στον Δήμο Σικυωνίων την απόθεση για τον υπόλοιπο του έτους, αφού έχει υπερβεί κατά πολύ το όριο που του αναλογούσε λόγω του Φενεού ( 2500 τόνοι ) και υπάρχει ο κίνδυνος να ξεπεραστεί η μέγιστη ποσότητα των 12500 τόνων στον ΧΥΤΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Την 1 Αυγούστου 2017 ο ΦΟΔΣΑ με απόφασή του απαγορεύει την απόθεση απορριμμάτων μέχρι τέλος του 2017 στον Δήμο Συκιωνίων και τονίζει ότι η χρήση του ΧΥΤΑ για το διάστημα αυτό θα γίνεται μόνο από τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Ο Δήμος Συκιωνίων άμεσα καταθέτει στο Πρωτοδικείο Κορίνθου αίτηση λήψεως ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του ΦΟΔΣΑ. Στην αίτηση αυτή υποστηρίζει ότι:

1. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά Δήμος και άρα αυτός έχει το δικαίωμα να αποθέτει περισσότερα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, καθώς δεν αναγνωρίζει το όριο των 2500 τόνων από τον πρώην Δήμο Φενεού.

2. Δεν μπορεί να βρει χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων του στον Δήμο του, αφού θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις από τους δημότες του.

3. Η συγκέντρωση απορριμμάτων στον Δήμο του χωρίς χώρο εναπόθεσης εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των δημοτών του.

Στις 14 Αυγούστου εκδικάζεται η αίτηση και η απόφαση δικαιώνει προσωρινά τον Δήμο Συκιωνίων, αφού του επιτρέπει να εναποθέτει τα απορρίμματα του στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης τον Οκτώβριο του 2017.

Για το πώς καταλήξαμε πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά και για τις μελλοντικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν θα μιλήσουμε σιγά-σιγά και αναλυτικά, για να ενημερωθούν οι δημότες, να μάθουν όσοι όψιμα ανησυχούν και να θυμηθούν όσοι κάνουν ότι ξέχασαν…

Γράφει ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Συνεργασίας Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.