Μάρκος Μίνδλερ, ο ιδρυτής των ναυτοπροσκόπων..

Ο Μάρκος Μίνδλερ είναι ο ιδρυτής της 3ης ΟΑΝ. Γεννήθηκε στις 28-3-1860 στην Αθήνα και σπούδασε Νομικά. Το 1880 ονομάστηκε Διδάκτωρ της Νομικής. Το 1885 διορίστηκε στο Πρωτοδικείο και αργότερα στο Εφετείο σαν άμισθος Πάρεδρος. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, μετείχε σαν τακτικό μέλος στις πρώτες του συναυλίες. Μανιώδης φίλαθλος, ιστιοπλόος, κωπηλάτης, ακούραστος χειμερινός κολυμβητής. Διετέλεσε γιά πολλά χρόνια μέλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, του Ναυτικού Ομίλου Νέου Φαλήρου, του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, του Ποδηλατικού Συλλόγου και άλλων σωματείων.

Γιός του Ιωσήφ Μίνδλερ, ο οποίος εισήγαγε την στενογραφία στην Ελλάδα, υπηρέτησε ως Διευθυντής στο στενογραφικό τμήμα της Βουλής από το 1886 γιά … 51 χρόνια. Αποχώρησε το 1937 με τον βαθμό του Γενικού Διευθυντού. Εκεί γνώρισε τον Βουλευτή Αττικοβοιωτίας και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. Νεγρεπόντη και έγινε μέλος της προσκοπικής οικογένειας. Ανέλαβε σαν Αρχηγός της 3ης Ομάδος Αθηνών Ναυτοπροσκόπων, η οποία απετελέσθη κατά τον χωρισμό του Σώματος σε Ομάδες, από προσκόπους και βαθμοφόρους του Αθ. Λευκαδίτη. Την Ομάδα δε αυτή οδήγησε με τον τίτλο του Ιδρυτού Αρχηγού επί 36 συνεχή έτη. Το 1914 ανέλαβε την Εφορεία Αθηνών και λίγο αργότερα έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το 1915 έγινε μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματεύς του Σ.Ε.Π. (έως το 1920 και ξανά 1926-1934 και 1938-1939) Ποτέ όμως δεν εγκατέλειψε την Ομάδα του, 3η Ο.Α.Ν, στην οποία το 1918 προσέθεσε την 3η Ομάδα Μαθητευομένων (Λυκοπούλων) και την 3η Ομάδα Προσκόπων και την ονόμασε Αον Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αθηνών.

Στις 24-3-1948, επινεύσει της Α.Μ. του Βασιλέως, ανεκηρύχθη Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, έως τον θάνατό του. Ο γιός του Γεώργιος, που υπήρξε κι αυτός υπαρχηγός της 3ης Ναυτοπροσκόπων, κατά την Κατοχή ήταν Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο Μ.Μ. τιμήθηκε με πολλά παράσημα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ξένων κρατών και του Σ.Ε.Π, όπως : Ανώτερος Ταξιάρχης Γεωργίου Α’, Ταξιάρχης Φοίνικος, Χρυσούς Σταυρός Σωτήρος, Μετάλλιο Πόλης Αθηνών, κ.α.

MarkosMindler.gif

Ο Μάρκος Μίνδλερ, ο στυλοβάτης του Ελληνικού Προσκοπισμού, ο Ιδρυτής Αρχηγός της Ομάδος μας, πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1957, σχεδόν 100 χρονών. Επειδή η οικογένειά του Ιδρυτή είχε βαυαρική καταγωγή, όταν ο Τάσος Αντωνόπουλος σχεδίασε τον θυρεό της 3ης, χρησιμοποίησε τα χρώματα κόκκινο και μαύρο. Κάθε χρόνο στις 28 Μαρτίου τα παιδιά προσέφεραν στον Ιδρυτή ένα μπουκέτο με κόκκινες και μαύρες τουλίπες. Μετά τον θάνατό του, κάθε χρόνο στις 28 Μαρτίου γίνεται τρισάγιο στο Α΄ νεκροταφείο στην μνήμη όλων των μελών της 3ης Ομάδας που δεν ζούν πιά. Πάνω στην πλάκα αφήνουμε ένα μπουκέτο κόκκινες και μαύρες τουλίπες. Το 2006 έγινε το πεντηκοστό μνημόσυνο.

Πηγή: wiki.3oan.gr