Ο βοτανικός κήπος της Ζήρειας – Εξαιρετικής ομορφιάς άνθη & φυτά που χρειάζονται προστασία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Πελοπόννησος άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Τότε είναι που εμφανίστηκαν τα βόρεια βουνά της, ο Ερύμανθος, το Παναχαϊκό, το Αρτεμίσιο, ο Χελμός και η «δική μας» Ζήρια. Πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια περίπου η Πελοπόννησος και η Ζήρια πήραν την μορφή που και σήμερα  βλέπουμε.

Η Ζήρια (Ζήρεια ή Τζήρεια), ή αλλιώς Κυλλήνη, όπως την ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και απλώνεται στην δυτική άκρη του νομού Κορινθίας, ανάμεσα στην κοιλάδα του Φενεού, τον Χελμό και τη λίμνη Στυμφαλία. Χαρακτηρίζεται από πολλές κορφές που σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από την εντυπωσιακή, δασωμένη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, σχηματίζοντας έτσι δύο κύρια συγκροτήματα κορυφών, τη Μεγάλη Ζήρια και τη Μικρή Ζήρια. Οι ψηλότερες κορυφές είναι η Μεγάλη Κορυφή (2.376 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (2.257 μ.), ο Κοκκινόβραχος (2.168 μ.), η Μικρή Ζήρια (2.089 μ.), ο Ντούσιας ή Ντουσιάς (2.086 μ.) και η Παράγκα (2.032).

Παρά την πίεση που άσκησε διαχρονικά ο άνθρωπος μέσα από τις συνήθειές του στο οικοσύστημα της, η Ζήρια διατήρησε σε πολλά σημεία ακόμα και σήμερα μεγάλα δάση. Σ’ αυτά τα δάση ο ειδικός επιστήμονας  συναντά πάνω από 1.000 είδη φυτών, κάποια ενδημικά (που δεν συναντώνται αλλού) και κάποια που συναντώνται και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο ή την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κάποια από αυτά τα φυτά και τα άνθη της Ζήριας είναι εξαιρετικής ομορφιάς.
Μπορούμε δειγματοληπτικά να δούμε σήμερα 29 απ’ αυτά όπως μπόρεσε να τα συγκεντρώσει η ιστοσελίδα του χωριού μας μέσα από μια αναζήτηση σε εξιδεικευμένες σελίδες στο διαδίκτυο.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν αναφέρεται η λατινική επιστημονική τους ονομασία, αλλά  και η Ελληνική (όπου υπάρχει).

Ο παράδεισος του φυσικού βοτανικού κήπου της Ζήριας περιμένει να τον ανακαλύψουμε και να τον χαρούμε. Με σεβασμό όμως και αγάπη για την φύση ιδιαίτερα από εμάς τους ντόπιους.
Γιατί, δυστυχώς και η Ζήρια (όπως και τα υπόλοιπα βουνά της χώρας μας) λεηλατείται κάθε χρόνο από τους ξένους συλλέκτες, (ερασιτέχνες και επαγγελματίες), με αποτέλεσμα φυτά, σπόροι και βολβοί να διοχετεύονται σε ευρωπαϊκές χώρες για κερδοσκοπικούς λόγους. Το αποτέλεσμα είναι η αποψίλωση του φυσικού περιβάλλοντος του βουνού και η σταδιακή εξαφάνιση γηγενών ειδών.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας επαφίεται – όπως άλλωστε και η τήρηση των νόμων του κράτους μας- στον πατριωτισμό μας. Εμείς λοιπόν (όλοι μαζί κι ο καθείς ξεχωριστά) αποφασίζουμε …

www.psarikorinthias.gr
ΠΗΓΕΣ:

http://nature-greec.blogspot.gr/  , http://www.greekflora.gr/  ,www.greekorchids.gr/  ,  http://www.naturagraeca.com/

 

Άδωνις της Κυλλήνης

 

Κρόκος ο μελάνθηρος

 

Πελοποννησιακό Κυκλάμινο

 

Γάλιο Κυλλήνης

 

Κολχικό

 

Οφρύς του Ταΰγετου

 


Φλόμος

 

Ιεράκιον της Κυλλήνης

 

Βαλεριάνα

 

Αγριοράδικο

 

Ανχούσα

 

 

 

 

Ασπέρουλα

 

Τετράγκαθο

 

Κρόκος

 

Αγριογαρύφαλλα

 

Αγριογαρύφαλλα

 

Αγριογαρύφαλλο

 

Κρίνος

 

 

Αγριοπανσέδες

 

Αγριοπανσέδες

 

Ορχιδέες

 

Ορχιδέες

 

Ορχιδέες

 

Ορχιδέες

 

Τσάι του βουνού