Ποιος ήταν ο Φιντέλ Κάστρο

Ο Φιντέλ Κάστρο γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στην πόλη Μπιράν της επαρχία Οριέντε από γονείς γαιοκτήμονες. Φοίτησε σε σχολείο των Ιησουιτών και πήρε πτυχίο Νομικής από το πανεπιστήμιο της Αβάνας.
Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Μπατίστα το 1952, οργάνωσε ένοπλο αγώνα μαζί με τον αδελφό του Ραούλ. Στις 26 Ιουλίου 1953, επιχείρησε να επιτεθεί στον στρατώνα Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα (ανατολικά) αλλά απέτυχε και συνελήφθη.
Στη δίκη που ακολούθησε, ο Φιντέλ θα πει: «Όσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα ‘ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει». Οι δικαστές τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 15 ετών, ωστόσο μετά από δύο χρόνια αποφυλακίστηκε.
Η συνέχεια θα τον βρει στο Μεξικό, όπου οργάνωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Το αντάρτικο ξεκινά από τους λόφους της Σιέρα Μαέστρα, όπου σιγά σιγά καταφέρνει να πάρει τον έλεγχο ενός τμήματος της επαρχίας Οριέντε.
Τον Αύγουστο του 1958 ξεκινά μια μεγάλη επίθεση η οποία θα καταλήξει στην κατάρρευση του καθεστώτος του Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Στις 8 Ιανουαρίου, περιβαλλόμενος από τους «barbudos» του -τον αδελφό του Ραούλ, τον “Τσε” Γκεβάρα, τον χαρισματικό Καμίλο Σιενφουέγος- ο Φιντέλ Κάστρο εισήλθε θριαμβευτής στην Αβάνα.
Ως πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1959, συγκέντρωσε σύντομα όλες τις εξουσίες προτού ιδρύσει το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας το 1965, μοναδικό κόμμα μέχρι σήμερα.
Το 1961 ανακηρύσσει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης κατά την απόπειρα εισβολής εξόριστων Κουβανών, που υποστηρίζονται από τη CIA, στον Κόλπο των Χοίρων, ενώ οι Αμερικανοί δεν του συγχώρεσαν ποτέ ότι οδήγησε τον κόσμο το 1962 στο χείλος του πυρηνικού πολέμου, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να αναπτύξουν πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα σε απόσταση μικρότερη των  200 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.
Στις 31 Ιουλίου του 2006, αναγκάστηκε, έπειτα από σοβαρή εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, να παραδώσει την εξουσία της χώρας στον αδελφό του Ραούλ, τον δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, στην αρχή προσωρινά και στη συνέχεια οριστικά τον Φεβρουάριο του 2008, ενώ τον Απρίλιο του 2011 παραχώρησε το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του κόμματος στον αδελφό του.
Πηγή: enallaktikos.gr