Το φιλικό των εκατό ετών

Κάπου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι βρετανικές ομάδες έπαιζαν συχνά τον ρόλο του ποδοσφαιρικού ιεραπόστολου. Ταξιδεύοντας σε μέρη που ακόμα το «όμορφο παιχνίδι» ήταν στα σπάργανα, η παρουσία τους έκανε ακόμα πιο δημοφιλές το άθλημα. Ειδικά στη Ν. Αμερική πολλές από τις ομάδες χρωστούν την ύπαρξή τους σε Ευρωπαίους που μετανάστευσαν ή σε κάποιες ομάδες από το νησί. Μία από αυτές είναι η ομάδα της Κορίνθιανς με την οποία έχουμε ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές στο Σομπρέρο.

SONY DSC

Η ιστορική ομάδα του Σάο Πάουλο οφείλει την ύπαρξή της στην τουρνέ μιας αγγλικής ομάδας με όνομα Κορίνθιαν από το Λονδίνο. Η ιστορίαγουικιπίντια λέει ότι το 1904 κέρδισε την Γιουνάιτεντ με 11-3 σκορ που ακόμα και σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της ομάδας του Μάντσεστερ (και μεταξύ μας δύσκολα να καταρριφθεί). Η ασπρόμαυρη ομάδα είχε κάνει το μακρινό ταξίδι το 1910 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιμετωπίζοντας διάφορες ομάδες της Βραζιλίας και είχε εντυπωσιάσει τόσο που πέντε Βραζιλιάνοι αποφάσισαν να ιδρύσουν την αντίστοιχη ομάδα στη Βραζιλία. Οι Άγγλοι επέστρεψαν για μια τουρνέ ξανά το 1913 και προγραμμάτισαν ένα φιλικό με την Κορίνθιανς για τον Αύγουστο του 1914. Μόλις όμως το καράβι έπιασε λιμάνι (ωραίες εποχές για να παίζει μπάλα ο Ντένις Μπέργκαμπ) ενημερώθηκαν ότι είχε ξεσπάσει ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι τέσσερεις έφεδροι ποδοσφαιριστές έφυγαν αμέσως για την πατρίδα, ενώ στη συνέχεια οι συμπαίκτες τους αποφάσισαν κι αυτοί να γυρίσουν και να καταταχθούν. Το φιλικό ματαιώθηκε και οι περισσότεροι εκ των ποδοσφαιριστών πέθαναν στην ώρα του καθήκοντος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Εκατό χρόνια μετά η Κορίνθιανς έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα Βραζιλίας και ένα Λιμπερταδόρες, ενώ η Κορίνθιαν λέγεται από το 1934 Κορίνθιαν-Κάζουαλς και παίζει μπροστά σε 100-200 άτομα κάπου στην ας πούμε 8η εθνική της Αγγλίας. Οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας χρειάζονται τα χρήματα για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για τον σύλλογό τους και οι Βραζιλιάνοι δέχτηκαν με χαρά να βοηθήσουν. Έτσι, στις 25 Ιανουαρίου η Κορίνθιανς θα αντιμετωπίσει την Κορίνθιαν-Κάζουαλς στο Σάο Πάουλο μπροστά σε αρκετές χιλιάδες θεατές με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του ντοκιμαντέρ αλλά και του ταξιδιού των Άγγλων (ευτυχώς αυτή τη φορά με αεροπλάνο). Οι Άγγλοι που στην σύνθεσή τους δεν έχουν μεγάλα ονόματα, δεν φοβούνται μια βαριά συντριβή. Οι Βραζιλιάνοι θα το δουν ως ένα φιλικό προετοιμασίας, αλλά και τιμής στην ιστορία τους για το ματς που δεν έγινε ποτέ το 1914. Εμείς ας ελπίσουμε απλά ότι δεν θα ξεκινήσει ένας καινούριος πόλεμος κατά την ώρα του ταξιδιού από το Λονδίνο στη Βραζιλία.

Πηγή: http://www.sombrero.gr