Το φτωχόπαιδο που κατέκτησε τον κόσμο..

Είναι ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος. Και όμως ο λαμπερός κόσμος του Κριστιάνο Ρονάλντο, του διασημότερου και πιο επιτυχημένου Πορτογάλου ποδοσφαιριστή στον κόσμο, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Από τους πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές στην Ιστορία, με χρήμα, λάμψη, εξώφυλλα, διαφημίσεις και γυναίκες, ήταν το τέταρτο παιδί μίας φτωχικής και προβληματικής -κυρίως λόγω του πατέρα του – οικογένειας.

Η αληθινή ζωή του Ρονάλντο

Είναι το απόλυτο είδωλο της εποχής, γιατί της ταιριάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο εντυπωσιακός αλλά και ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Είναι αυτό που θέλουν οι οπαδοί, οι προπονητές, οι διαφημιστές, οι γυναίκες ακόμη κι οι γκέι. Είναι μια κινηματογραφική φιγούρα, ένα υπέρλαμπρο προϊόν αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας καταπληκτικός παίκτης.

Eίναι ο διασημότερος Πορτογάλος στον κόσμο. Διόλου τυχαία, αφού είναι κι ο πιο επιτυχημένος. Όλοι πια στον πλανήτη γνωρίζουν ότι είναι ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής στην Ιστορία. Εκατομμύρια παιδιά έχουν αγοράσει τη φανέλα του. Λίγοι, όμως, ξέρουν πως τα μεγαλεία, τα πρωτοσέλιδα, τα χρήματα και τη λάμψη, ο Ρονάλντο τα έχει «πληρώσει» με πόνο και ιδρώτα. Τα έχει ανταλλάξει με μια σκληρή ζωή, σε μια δύσκολη οικογένεια, με ένα φτωχικό παρελθόν.

Τα πιο συνηθισμένα «παραμύθια» του ποδοσφαίρου έχουν λατινοαμερικανικό διαβατήριο. Από τον Ριβάλντο, που είχε χάσει τα δόντια του από την ασιτία όταν ήταν παιδί στις φαβέλες, μέχρι τον Ροναλντίνιο, που πρωτοέπαιξε με κάλτσες αντί για μπάλα, οι αγαπημένες ιστορίες φτωχόπαιδων που νίκησαν τις κακουχίες και μάγεψαν τον κόσμο με το ταλέντο τους μεγαλώνοντας έρχονται από τις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής και τα χωριά της Αφρικής.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως στην ευημερούσα Ευρώπη μπορεί να γεννηθεί ένα τέτοιο παιδί. Ακόμη κι ο Ζιντάν, που έμαθε μπάλα στις συμμορίες της Μασαλίας, ήταν γιος ποδοσφαιριστή. Μέχρι που ήρθε ο Κριστιάνο Ρονάλντο;

 

Ο γιος της καθαρίστριας

o τέταρτος γιος του Χοσέ Ντίνις Αβέιρο και της Μαρία Ντολόρες ντο Σάντος γεννήθηκε στο Σάντο Αντόνιο, μια φτωχή γειτονιά του Φουντσάλ, στη μακρινή Μαδέιρα, ένα νησάκι 800 χλμ. μακριά από τις δυτικότερες ακτές της Ευρώπης, στις 5 Φεβρουαρίου του 1985. Μόνον που η γέννησή του δεν ήταν ακριβώς «γιορτή» για την οικογένεια. Ο πατέρας του, κηπουρός στον δήμο, περνούσε περισσότερες ώρες στα καπηλειά μεθυσμένος, κι η μάνα του δούλευε δυο και τρεις δουλειές ως καθαρίστρια για να συντηρήσει την οικογένειά της.

Ο μεγάλος του αδερφός Χιούγκο είχε αρχίσει να μπλέκει με «κακές παρέες» από μικρό παιδί, και οι δυο αδερφές του, η Ελμα κι η Λιλιάνα, ήταν ακόμα πολύ μικρές για να βοηθήσουν τη μάνα τους. Ο μικρός Ρονάλντο, όνομα που του έδωσε ο πατέρας του προς τιμήν του Ρόναλντ Ρίγκαν, τον οποίο θαύμαζε ως ηθοποιό (!), δεν ήταν καλός μαθητής ούτε ιδιαίτερα όμορφο παιδί. Ηταν, όμως, πολύ γρήγορος και τρελαινόταν για το ποδόσφαιρο.

Ο πιτσιρίκος έγινε γρήγορα η ποδοσφαιρική ατραξιόν του νησιού. Eπαιζε πάντα με μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά και ήταν πάντα ο καλύτερος. Στα οκτώ του, πήγε στην Αντορίνια, μια μικρή ερασιτεχνική ομάδα. Δυο χρόνια μετά, πήγε στη Νασιονάλ, τη μεγάλη ομάδα του νησιού και άρχισε να γίνεται γνωστός. Δεκαπέντε ετών μόλις, τον πήρε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Δεν ζήτησε άδεια από τον πατέρα του, είχε ήδη αντιληφθεί πως ήταν ένας μέθυσος που δεν νοιαζόταν και πολύ για τα παιδιά του. Η μητέρα του, που δεν είχε τίποτα εκτός από όνειρα για τα παιδιά της, τον έστειλε με βαριά καρδιά, ελπίζοντας πως θα τα καταφέρει ο μικρός της. Και το αγριεμένο «πουλάρι» της βάλθηκε από την πρώτη στιγμή να δείξει πως αξίζει περισσότερο από όσο πίστευαν ο αδερφός του, που τον κορόιδευε συνέχεια, κι ο πατέρας του.

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, είχε κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, είχε πετύχει το πρώτο του γκολ κι είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων αγγλικών ομάδων.

Ο Ζεράρ Ουγιέ είχε ζητήσει να τον αγοράσει η Λίβερπουλ, αλλά οι «κόκκινοι» αρνήθηκαν γιατί πίστευαν πως δεν άξιζε να αγοράσουν έναν 16άχρονο πριν τον δουν να ωριμάζει. Ο Αρσέν Βενγκέρ τον είχε δοκιμάσει στην Αρσεναλ, το καλοκαίρι του 2003, αλλά δεν τον αγόρασε γιατί πίστευε πως, παρ’ ότι καλός παίκτης, δεν ήταν γκολτζής.

Αυτοί που πείστηκαν από το ταλέντο του ήταν οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν τον αντιμετώπισαν σε ένα φιλικό για τα εγκαίνια του σταδίου «Χοσέ Αλβαλάντ» κι έχασαν 3-1. Ο Γκιγκς, ο Σκόουλς κι οι υπόλοιποι «γερόλυκοι» της Γιουνάιτεντ έμειναν άναυδοι από το ταλέντο του κοκαλιάρη Ρονάλντο, που ζητούσαν καθημερινά για μια εβδομάδα από τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον να τον αποκτήσει. Ο σερ Αλεξ τον αγόρασε για 12,24 εκ. λίρες και δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Στην πρώτη του ημέρα στο Ολντ Τράφορντ, ο Κριστιάνο ρωτήθηκε από τον προπονητή του ποιο νούμερο ήθελε. Ζήτησε το 28, το ίδιο που φορούσε και στη Σπόρτινγκ. Ο σερ Αλεξ τού το αρνήθηκε. «Θα πάρεις το 7. Αυτό σου ταιριάζει», του είπε και τον γέμισε από την πρώτη μέρα με ευθύνες, χρίζοντάς τον αντικαταστάτη του Μπέκαμ, που μόλις είχε φύγει για τη Ρεάλ, και συνεχιστή του Μπεστ, του Λόου, του Καντονά των μεγαλύτερων θρύλων της Γιουνάιτεντ.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Ρονάλντο άρχισε να βελτιώνεται συνεχώς, να κερδίζει βραβεία καλύτερου νέου παίκτη στην Αγγλία και στην Ευρώπη και να παίζει και στην Εθνική Πορτογαλίας. Γρήγορα έφτασε να γίνει ο ηγέτης της Γιουνάιτεντ. Το καλοκαίρι του 2007, άρχισαν οι φήμες πως είχε αρχίσει να βαριέται στη βόρεια Αγγλία και πως είχε συμφωνήσει με τη Ρεάλ.

Τελικά, υπέγραψε νέο συμβόλαιο και έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του με τη Γιουνάιτεντ. Πέτυχε 42 γκολ, πήρε το πρωτάθλημα και το Champions League. Στο Euro του 2008 δεν κατάφερε τίποτα σπουδαίο, αλλά είχε ήδη κατοχυρώσει όλα τα βραβεία της χρονιάς. Η Χρυσή Μπάλα, που πήρε στο τέλος του 2008, ήταν η πρώτη που κέρδισε παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να ξανακάνει τόσα σπουδαία πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, ξαναπήρε το πρωτάθλημα και ξαναέφτασε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Champions League.

 

O Mίδας της μπάλας

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ εκπληρώνοντας τις υποσχέσεις του στους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης, που τον ξαναψήφισαν πρόεδρο της «βασίλισσας», πλήρωσε €94 εκατ. από τα περίπου €250 εκατ. που είχε δανειστεί από τράπεζες, για να τον πάρει από τη Γιουνάιτεντ, κι άλλα €12,5 εκατ. ετησίως στον ίδιο, για το συμβόλαιό του. Για τα επόμενα πέντε χρόνια του συμβολαίου του, ο Κριστιάνο θα παίρνει 25% αύξηση ετησίως, φτάνοντας τον έκτο χρόνο να πάρει €37 εκατ.! Εκτός από αυτά, εκμεταλλεύεται το 60% των δικαιωμάτων της εικόνας του. Προσθέτοντας σε αυτά και τα περίπου €20 εκατ. που κερδίζει από τις διαφημίσεις ετησίως, έχετε έναν σύγχρονο Μίδα.

Εχει αποδειχθεί πως τα προϊόντα που φοράει αυτός πρώτος πάνε καλύτερα εμπορικά από οποιαδήποτε φοράει άλλος αστέρας. Ενα ακόμα σημαντικό έσοδο για τον Ρονάλντο είναι φυσικά και τα χρήματα από το συμβόλαιο με το Ultrex, το οποίο ήταν και το πρώτο προϊόν που διαφήμισε ως παίκτης της Ρεάλ.

Παρ’ ότι, όμως, ο ίδιος δίνει αρκετά χρήματα σε φιλανθρωπίες και δωρεές, φροντίζει να μη βγαίνουν στη δημοσιότητα, πιστεύοντας πως αυτό είναι μια ιδιωτική του υπόθεση, η οποία δεν αφορά τη δημόσια εικόνα του.

Παρ’ όλα αυτά, έχει γίνει γνωστό πως δώρισε €100.000 στο νοσοκομείο όπου η μητέρα του ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού και πως συντηρεί ουσιαστικά το κέντρο αποτοξίνωσης από το οποίο βγήκε ο μεγάλος του αδερφός. Ενώ όλο το Φουντσάλ λέει εδώ και χρόνια πως χρωστάει πολλά στο διασημότερο παιδί του, όχι μόνο για τη διαφήμιση που του προσφέρει, αλλά και για την υλική βοήθεια που προσφέρει σε όλους όσοι του τη ζητήσουν.

Οσο για τις επενδύσεις του, πέρα από τις δύο μπουτίκ CR7 που άνοιξε με την αδερφή του και ένα ξενοδοχείο που αγόρασε σε θέρετρο της Πορτογαλίας, όπου έχει βάλει επιβλέπουσα τη μητέρα του, δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε άλλο.

football-academies.gr