Φαντασία, η επιστήμη του μέλλοντος ~ Του Κωνσταντίνου Μίχου

Η τεχνολογία έκανε τη στείρα πληροφόρηση μια φτηνή πόρνη. Την έβγαλε απ’ τα χλιδατα καμπαρέ και την έβαλε σε κάθε σπίτι. Και ναι αυτό έγινε για καλό φίλε. Όμως δεν μπορείς πλέον να αρκεστείς σε αυτό. Όλοι τώρα δύνανται να κάνουν επικλήσεις σε αυθεντίες, μελέτες, ιστορικά στοιχεία, γεγονότα της καθημερινότητας απ’ την άλλη άκρη της γης. Δεν το νιώθεις όμως ότι και πάλι σου λείπει κάτι; Αυτό το κάτι είναι να μπορείς να βλέπεις αυτό που δεν υπάρχει. Αυτό που δεν έγινε. Αυτή είναι η επιστήμη του μέλλοντος. Η φαντασία.

Σταμάτα μόνο να διαβάζεις για γεγονότα και για δεδομένα. Τάισε λίγο παραπάνω τη φαντασία σου. Ναι ξέρω, η φαντασία θέλει και δεδομένα. Έχεις δίκιο. Δε θέλει όμως μόνο αυτό. Κάτσε μάθε για όσα υπήρξαν χωρίς να υπάρξουν ποτέ. Για αυτά που γεννήθηκαν και χάθηκαν χωρίς να υπάρξουν. Τι τα γέννησε και τι τα στραγγάλισε. Κάτσε ψάξε τι σε γέννησε εσένα, τι σου δίνει ακόμα οξυγόνο να αναπνέεις.

Αυτά είναι μάλλον που θα ξύσουν το περίβλημα της φαντασίας σου για να πάρει λίγο αέρα, να βγει λίγο πάνω απ τα στρώμα των δεδομένων και να εισπνεύσει λίγο ανύπαρκτο, λίγο ονειρικό.

Κείμενο – φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μίχος