Justice League ~ Κριτική ταινίας

Έτος: 2017

Σκηνοθεσία: Zack Snyder

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher

Διάρκεια: 2ω

 

Το DCEU (DC Extended Universe) είναι το κινηματογραφικό σύμπαν της DC, που ξεκίνησε το 2013 με την ταινία Man of Steel έχοντας κυκλοφορήσει ακόμα 4 ταινίες, με την πιο πρόσφατη το Justice League. Το Man of Steel, σε σκηνοθεσία Zack Snyder, σενάριο από τους Christopher Nola και David S. Goyer και πρωταγωνιστή τον Henry Cavill στο ρόλο του Superman, έκανε καλή εντύπωση στο κοινό αλλά πέρασε πιο αδιάφορη από τους κριτικούς. Η επόμενη ταινία ήταν το Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), σε σκηνοθεσία Zack Snyder, σενάριο από τους David S. Goyer και Chris Terrio και πρωταγωνιστές τον Henry Cavill και τον Ben Affleck στο ρόλο του Batman. Η αλήθεια είναι πως ο Batman είναι πάντα μια πρόκληση ως προς την επιλογή του ηθοποιού. Ο Christian Bale, που ήταν στο ρόλο του Batman στην Dark Night trilogy του Nolan, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Batman v Superman. Τον ρόλο ανέλαβε ο Ben Affleck και αμέσως ξέσπασαν κύματα αρνητικών αντιδράσεων από τους fan για την επιλογή του ηθοποιού.

Όταν η ταινία κυκλοφόρησε, δέχτηκε κακές κριτικές και το κοινό υποστήριξε κάποια καλά της σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές δεν άρεσε και πολύ, ενώ έλαβε και 7 υποψηφιότητες στα χρυσά βατόμουρα, κερδίζοντας 4 από αυτές στις κατηγορίες: χειρότερου σεναρίου, χειρότερου β’ ανδρικού ρόλου (Jesse Eisenberg/Lex Luthor), χειρότερου πρωταγωνιστικού δίδυμου και χειρότερου Prequel, Remake, Ripoff or Sequel. Οι 7 υποψηφιότητες και οι κακές κριτικές ήταν υπερβολικές, καθώς μείωσαν περισσότερο από ότι θα έπρεπε την ταινία. Το σενάριο ήταν όντως πολύ κακογραμμένο, περιττά μακροσκελές και μπερδεμένο και η ερμηνεία του Eisenberg ως Lex Luthor τελείως άστοχη. Τα θετικά ήταν στη σκηνοθεσία, στη δράση και στους ήρωες. Ο Batman του Ben Affleck ήταν εξαιρετικός και η Gal Gadot σαν Wonder Woman εντυπωσίασε. Επόμενη ταινία ήταν το Suicide Squad (2016).

Σκηνοθεσία και σενάριο από τον David Ayer ενώ το cast αποτελούνταν από μεγάλα ονόματα όπως αυτά του Will Smith, Jared Leto και Margot Robbie. Το αποτέλεσμα ήταν μια διασκεδαστική προχειροδουλειά που θάφτηκε από τους κριτικούς και το κοινό δυσκολεύτηκε να τη συμπαθήσει, ενώ ο Joker του Jared Leto δεν άρεσε. Και ξαφνικά γίνεται ένα θαύμα και κυκλοφορεί το Wonder Woman (2017), με την Gal Gadot στον ομώνυμο ρόλο και δέχεται θερμότατη αποδοχή από κριτικούς και κοινό, αποκαθιστώντας την φήμη του DCEU. Και ερχόμαστε στο Justice League. Την ταινία που θα φαινόταν αν το Wonder Woman πέτυχε ή έτυχε. Τα καταφέρνει πολύ καλά και ντροπή στους κριτικούς που τη θάψανε καθώς και στα άτομα που, βασιζόμενα στις αρνητικές κριτικές πριν την πρεμιέρα της ταινίας για το κοινό, την έθαβαν και την κακολογούσαν. Μάλλον οι κριτικοί δεν αγαπάνε ιδιαίτερα την DC οπότε την μειώνουν υπερβολικά. Αυτή η ταινία είναι θύμα τους, παρόλα αυτά το κοινό την υποστήριξε και την ανέδειξε και καλά έκανε γιατί όντως είναι καλή και αυτοί που κρίνανε προ του αποτελέσματος να πάνε να κρυφτούνε, παρέα με τους κριτικούς που της κάνανε ζημιά με τον χωρίς λόγο αρνητισμό τους.

Υπό την απειλή ενός εξωγήινου εχθρού, ο Batman και η Wonder Woman στρατολογούν άτομα με υπερδυνάμεις και συγκεκριμένα τους Flash, Aquaman , Cyborg, προκειμένου να προστατεύσουν τη Γη. Το σενάριο γραμμένο από τους Chris Terrio και Joss Whedon είναι κάπως βιαστικό και ανισσόροπο. Θα μπορούσε κάλλιστα να του αφιερωθεί περισσότερος χρόνος για να εξοικειωθεί το κοινό με τον εχθρό (Steppenwolf), την ιστορία του και τον σκοπό του, αλλά και με τους υπόλοιπους ήρωες, κυρίως με την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων και τη συμμετοχή τους στην ομάδα που έγινε κάπως βιαστικά. Επίσης σε κάποια σημαία πηγαίνει πολύ αργά χωρίς να χρειάζεται. Η ιστορία πάντως είναι αρκετά καλή και δεν απογοητεύει.

Η σκηνοθεσία φέρει τα χαρακτηριστικά και το στυλ του Zack Snyder, με τα πανέμορφα πλάνα και τα εντυπωσιακά slow motion και η φωτογραφία είναι όσο σκοτεινή θα έπρεπε χωρίς υπερβολές. Η ικανότητα του σκηνοθέτη κυρίως στις σκηνές δράσης, έχει αποδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, με κάθε του ταινία να αποτελεί και μια στυλιστική βελτίωση, με την συγκεκριμένη να μην αποτελεί εξαίρεση. Εξαιρετική κίνηση της κάμερας μέσα στη δράση με πολύ καλό μοντάζ χωρίς να κουράζει, προσφέροντας, την στιγμή της δράσης, όμορφα πλάνα, ενώ καταφέρνει, μαζί με την φωτογραφία, να αποτυπώσει στην οθόνη το στυλ και την ατμόσφαιρα των χαρακτήρων, το οποίο χαρακτηριστικά φαίνεται στην πρώτη σκηνή με τον Batman.

Πολύ καλές ερμηνείες από όλο το καστ, με τους ηθοποιούς να έχουν ταυτιστεί με τον αντίστοιχο ήρωα. O Batman του Ben Affleck είναι πιο βελτιωμένος από το Batman v Superman, ενώ ο Ezra Miller σαν Flash δεν απογοητεύει και χαρίζει μια δόση χιούμορ στην ταινία, όπως ακριβώς απαιτεί και ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Ο Jason Momoa είναι ένας απολαυστικός Aquaman και ο Ray Fisher ένας πολύ καλός Cyborg. Η Gal Gadot σαν Wonder Woman για άλλη μια φορά εντυπωσιάζει. Τα εφέ είναι πάρα πολύ καλά, αν και θα μπορούσαν κάποια να είχαν αποφευχθεί και αντί του CGI να είχε χρησιμοποιηθεί κάποιο πρακτικό εφέ. Υπάρχουν σε υπερβολικό βαθμό ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ταινίας, αν και σε ένα δυο σημεία φαίνεται έντονα η χρήση όχι ιδιαίτερα καλού CGI, χωρίς όμως να μειώνει τη σκηνή.

Η μουσική είναι αρκετά καλή, ενώ αναβιώνει και το παλιό μουσικό θέμα του Batman που ακούγεται διακριτικά στο background κάποιων σκηνών. Το αποτέλεσμα δικαιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το θεατή, αλλά και τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η καμπάνια της ταινίας. Είναι σοβαρή, διασκεδαστική και όμορφη, στα πλαίσια μιας super hero movie και σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσει κάποιος στο σινεμά και να μην προϊδεαστεί από τον άστοχο αρνητισμό που την κατέκλισε. Το πρόβλημα στην αφηγηματική ροή επικαλύπτεται από την ενέργεια που βγάζουν οι πρωταγωνιστές και η ατμόσφαιρα της ταινίας.

Μια πολύ καλή δουλεία από την DC που, με την βοήθεια ενός λαμπρού καστ, φαίνεται να έχει βρει το δρόμο της.

Κριτική: 8/10

Γράφει ο Δημήτρης Αδαλάκης

©revista.gr

Leave a Comment