Η SBMT Racing Team από το Ξυλόκαστρο και ο παγκόσμιος διαγωνισμός “F1 in Schools”

O Διαγωνισμός F1 in schools είναι μια ωραία φάση συνεργασίας ανάμεσα σε παιδιά της ίδιας ηλικιακής κλίμακας. Είναι ένα παγκόσμιο σκάρωμα που δεν ξέρω αν υπήρχε στα δικά μας χρόνια, πάντως αν υπήρχε σίγουρα θα το θυμόμασταν με ευχαρίστηση και αγάπη. Στο Ξυλόκαστρο εδώ και μερικά χρόνια η δουλειά που γίνεται στο Δημόσιο Λύκειο έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της μικρής πόλης μας. Βλέπουμε κάθε χρόνο ομάδες κάθε είδους να καταφέρνουν όμορφα πράγματα, σε αθλητισμό, στη φυσική, στα μαθηματικά, στη συνεργασία, και έπειτα στον παραπάνω διαγωνισμό. Ο μαθητής του Λυκείου Περικλής Αϊδινόπουλος μας μιλάει για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό αλλά και για τους συμμαθητές του. Τον ευχαριστούμε που μας βάζει στο πνεύμα και ευχόμαστε σε όλο το team καλή επιτυχία. Φέτος ήδη τα παιδιά έχουν προκριθεί από την 3η θέση για τους Εθνικούς τελικούς που θα γίνουν τον Μάϊο στην Αθήνα.

“Ο Διαγωνισμός “Fin Schools”, υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, με συμμετοχή περισσοτέρων από 17.000 μαθητών ανά τον κόσμο. Εμείς, μέσω του Fin Schools, αποκτήσαμε γνώσεις Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, μάθαμε να συνεργαζόμαστε στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων της Formula 1 και αυτό μας οδήγησε στην εμπειρική απόκτηση, βασικών γνώσεων πάνω στις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM Education), καθώς και στην ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων και ικανοτήτων (προσωπικών και επαγγελματικών). Παράλληλα, κατανοήσαμε έννοιες, όπως η αεροδυναμική αντικειμένων, ο σχεδιασμός και η παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων, ενώ μάθαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε business plan, να διαχειριζόμαστε έργα, το marketing και την προώθηση προϊόντων, την ιδέα του επιχειρείν, καθώς και να αντιλαμβανόμαστε, και την έννοια της χορηγίας και επικοινωνίας.

Ακολουθώντας  τη τριετή παράδοση της ομάδας μας στο διαγωνισμό συστάθηκε η φετινή ομάδα που θα εκπροσωπήσει το σχολείο μας για το σχολικό έτος 2017-2018. Αξίζει  να αναφερθεί ότι η ομάδα του 2016 κατέλαβε την 3η θέση Πανελληνίως  και κατάφερε να προκριθεί στους Παγκόσμιους Τελικούς, στους οποίους ωστόσο δεν κατάφερε δυστυχώς να συμμετάσχει. Εξίσου εξαιρετικά τα είχε καταφέρει η προπέρσινη ομάδα, όπου είχε κατακτήσει την 4η θέση στους Πανελλήνιους αγώνες. Αυτό ήταν το έναυσμα για τη συμμετοχή  της ομάδας μας για μια ακόμη φορά με κύριο στόχο την πρόκριση στους Παγκόσμιους Τελικούς, αλλά έχοντας πάντως στο μυαλό μας να απολαύσουμε τη διαδρομή ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

ΙΔΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

Η δημιουργία της φετινής ομάδας SBMT Racing Team ήταν απόρροια της επιθυμίας μας για συνέχιση του σπουδαίου έργου των προηγούμενων , έχοντας ως κίνητρο την πρόκρισή μας στην εθνική και παγκόσμια φάση του διαγωνισμού. Ειδικότερα, οι στόχοι μας ήταν οι εξής:

Ø  Πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων εργασιών συμμετοχής στον διαγωνισμό, εντός των χρονικών ορίων.

Ø  Δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασιών και του αποδοτικότερου δυνατού μονοθέσιου.

Ø  Βελτίωση της απόδοσης της προπέρσινης ομάδας (3η θέση) και της περσινής (7η θέση), καθώς και την κατάκτηση μιας θέσης εντός της εξάδας.

Ø  Πρόκριση στους Εθνικούς Αγώνες και, αργότερα, στον Παγκόσμιο Τελικό στη Σιγκαπούρη.

Ø  Αποτελεσματική και αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Ø  Εμπλουτισμός θεωρητικών γνώσεων και απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων.

ΜΟΤΤΟ

‘’Where there’s a WHEEL ,there’s a way’’

 

ΛΟΓΟΤΥΠΟ

Το λογότυπο μας πηγάζει από την έμπνευση της πρώτης ομάδας , η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό πριν δύο χρόνια και αποτέλεσε το θεμέλιο για τη σύσταση της περσινής και της φετινής ομάδας.”

Περισσότερα για την ομάδα και τα μέλη της θα βρείτε εδώ:  https://www.facebook.com/pg/sbmtracingteam/photos/?ref=page_internal

Υπεύθυνοι καθηγητές: Σοφία Σμυρνή (διευθύντρια), Μυλωνάς Κωνσταντίνος (Φυσική ,Χημεία)