Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Χωρίς διαρροές ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Από τους 281 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία (19 απόντες), ναι επί της αρχής ψήφισαν 153 βουλευτές και όχι 128 βουλευτές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο και σχεδόν όλα του τα άρθρα, εκτός από τα άρθρα 70 και 71.

Τι αφορούν τα άρθρα 70 και 71

Με το άρθρο 70 θεσμοθετείται η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% «προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων».

AdTech Ad

Με το άρθρο 71 καταργούνται ρυθμίσεις που αφορούσαν στην έκπτωση από το αφορολόγητο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των δαπανών άσκησης του λειτουτργήματους του βουλευτή.

«Παρούσα» στο άρθρο 56 για την ιδιωτική εκπαίδευση η Χριστοδουλοπούλου

Στο μεταξύ, «παρούσα» δήλωσε στο άρθρο για την ιδιωτική εκπαίδευση η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το άρθρο 56 αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σε γραπτή δήλωση της η κυρία Χριστοδουλοπούλου αναφέρει:

«Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα. Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.

«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.