Για την φιλαρμονική..

“Η μουσική είναι η ευγένεια της ψυχής” έγραφε ένα παλιό ρητό στην αίθουσα μουσικής του γυμνασίου Ξυλοκάστρου. Ίσως να υπάρχει ακόμη αυτή η επιγραφή που είχε φτιάξει, άν θυμάμαι ορθώς, ο δάσκαλος κύριος Σπύρος Παναγιωτόπουλος. Με την αγάπη προς την μουσική λοιπόν και όλα όσα πηγάζουν από την υψηλή αυτή τέχνη να μου επιτρέψετε το παρακάτω κειμενάκι.

Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα το οποίο έγινε μάλιστα γνωστό σε όλη την Κορινθία από αρκετά μέσα, τις τελευταίες ημέρες, για την φιλαρμονική Ξυλοκάστρου. Η κουβέντα ξεκίνησε με την εικόνα της πάλαι ποτέ μεγάλης μπάντας του Ξυλοκάστρου, να αριθμεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου μόλις επτά παιδιά. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει στα “κουφά” και ευλόγως πήρε τέτοια έκταση. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν με αφορμή την εικόνα που είδε το φως της δημοσιότητας από το Ηρώον Ξυλοκάστρου και χθες ήρθε η απάντηση στην ερώτησή μας από πιο επίσημα χείλη.

Ο μέχρι πρότινος μαέστρος της φιλαρμονικής, Δημήτρης Ζαχαρίας, με ανάρτησή του στο facebook αργά τη νύχτα, ανέφερε τα παρακάτω:

“Σμρ σε αναφορά του ονόματος μου από τον κ.Μπρακουλια σχετικά με το θέμα την φιλαρμονικής ξυλοκαστρου είπωθηκαν πολλά ψέματα κ πολυ λάσπη για το πρόσωπο μου εκ μέρος του Δημάρχου κ του αρμόδιου αντιδημάρχου!Κατα αρχήν θα ξεπεράσω την ψυχολογία ρεβανσισμού εκ μέρος τους διότι εγώ ήμουν «κλαδουχικος» όπως άφησε να εννοηθεί ο Δήμαρχος ενώ τώρα θα αλλάξουμε…!Υπηρξα για κάποια χρόνια συμβασιούχος κ οφείλει να ανοίξει τον φάκελο μου στο πρωτόκολλο κ να ελέγξει τι σπουδές εχω καταθέσει σχετικά με το κλαρινέτο,παραδοσιακά κρουστά, σύμμετοχες σε διαγωνισμούς κ σεμινάρια πριν πει το πρώτο ψέμα!Αν εννοεί ότι θέλει καμία 10αρια πτυχία για την φιλαρμονική Ξυλοκάστρου τότε πάω πάσο!Δευτερον είπαν ότι αυτοί που δεν πήγαν να παρελάσουν ήταν ή η παρέα μου ή ότι εγώ τους πήρα τηλ. εκβιαστικά να μην πάνε…προκαλώ ανοιχτά να βγει κ να πει κάποιος αν του εχω πει κάτι.Στην άλλη περίπτωση το να μην θέλουν οι μαθητές να βγουν γιατί ο Δήμος είναι απών από παντού δεν πέρασε καν από το μυαλό του δημάρχου.Χαρακτηριστικο παράδειγμα υπηρεσία στα Γελληνιατικα Δεκέμβριο με 1-2 βαθμούς έξω,δεν άκουσαν ούτε ευχαριστώ.ειπωθηκε ότι τα παιδιά ήταν παπαγάλοι & ότι τα τύμπανα παίζαν «ντούπου ντουπου»!Αλλη ανακρίβεια,τα παιδιά που παίζαν τυμπανα στην παρέλαση δεν είναι τυμπανιστες κ τουναντίον 3 μουσικοί μου έχουν παίξει σε όλη τους την θητεία σε στρατιωτικές μπάντες.Σε κάθε άλλη περίπτωση προκαλώ κάποιον από τα παιδιά να πει την ιστορία του για την λέξη «μέθοδος οργάνου».ειπωθηκε ότι την διαλύουμε την φιλαρμονική για να την ξαναφτιαξουμε..Ασχολίαστο!!!Κλείνοντας,θεωρώ ότι εφόσον αναφέρθηκε το όνομα μου στο συμβούλιο θα έπρεπε να παρευρίσκομαι κ εγώ κ πριν πουν οτιδήποτε για μένα να πουν ένα ευχαριστώ τουλάχιστον για όλα αυτά τα χρόνια.Γιατι ο ίδιος ο δήμαρχος ήταν αυτός που τραγούδαγε κάποτε όταν εγώ κ οι υπόλοιποι παίζαμε από πίσω κ τότε έδινε τα συγχαρητήρια!”

Βέβαια θα αναμένουμε κάποια απάντηση από τον Δήμο και είναι δεδομένο πως θα την δημοσιεύσουμε άμεσα για να έχουμε τις τοποθετήσεις και των δύο πλευρών.

Όπως και να έχει όμως θα ήθελα να σημειώσω κάποια πράγματα ως παλαιό μέλος της φιλαρμονικής του Δήμου Ξυλοκάστρου.

  1. Ο Δημήτρης Ζαχαρίας είναι ο άνθρωπος που εμψύχωσε πριν από αρκετά χρόνια την αναγέννηση της φιλαρμονικής του Δήμου. Εξαίρετος μουσικός, με αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο του αλλά και για την μουσική. Έφερε πολλά νέα παιδάκια στον χώρο, τους έμαθε διαφορετικά όργανα, δημιούργησε μουσικούς. Ακόμη και τις εποχές που λάμβανε κάποια αποζημίωση για το έργο του αυτό, είμαι σε θέση να γνωρίζω πως η εργασία του και ο κόπος του ήταν στο δεκαπλάσιο. Εθελοντής δε υπήρξε επί σειρά ετών και ως μαθητής μέλος της φιλαρμονικής αλλά και αργότερα. Το μεράκι του είναι κάτι που έχει αποδειχθεί μέσα στον χρόνο.
  2. Όταν λοιπόν διαθέτεις μια τόσο καλά δεμένη μπάντα – κόσμημα για την πόλη και τον πολιτισμό της, οφείλεις να την προστατέψεις, να την κάνεις ακόμη μεγαλύτερη. Με όσα μέσα διαθέτεις. Και δεν αναφέρομαι σε χρηματικά.
  3. Αν ο μαέστρος για τον οποιονδήποτε λόγο, ο συγκεκριμένος μαέστρος, νιώσει την ανάγκη πως δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο του, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνεις με κατηγορίες την ως τώρα σπουδαία πορεία που έχει διαδραματίσει. Μια πορεία προσφοράς. Αν δηλαδή ισχύει ότι δημοσίευσε με την άποψή του ο κ. Ζαχαρίας, τότε με συγχωρείτε κύριοι της δημοτικής αρχής, αλλά έχετε υποπέσει σε φάουλ. Βέβαια, επαναλαμβάνω πως θα δημοσιευθεί από το βήμα μας στο revista κάθε άποψη επί του θέματος και από επίσημα χείλη. Εμείς δεν λαμβάνουμε θέση αλλά επιχειρούμε να ρίξουμε φως στην όλη υπόθεση.
  4. Αναφέρθηκε όντως πως η φιλαρμονική διαλύθηκε για να ξαναγίνει από την αρχή; Αν αληθεύει κάτι τέτοιο δεν μπορώ να κατανοήσω την χρησιμότητα του εγχειρήματος. Δηλαδή πως; Διαλύουμε κάτι που έχει ανθίσει κι έχει δώσει καρπούς για να έρθει στην θέση του τι; Αυτό καλό θα είναι αν ισχύει να απασαφηνιστεί.
  5. Ο Δημήτρης Ζαχαρίας επίσης ήταν ο άνθρωπος που πάντοτε μας προέτρεπε να παρευρισκόμαστε στις εκδηλώσεις και τις πρόβες της φιλαρμονικής. Πάντοτε. Μας έπαιρνε τηλέφωνο έναν – έναν. Εγώ προσωπικά αλλά και αρκετοί φίλοι – μέλη, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν δέχθηκαν πίεση ή τηλεφώνημα από τον μαέστρο για να μη συμμετέχουμε – συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του Δήμου.

Για να μην γίνουμε κουραστικοί όμως με όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να τονίσω την σημασία που έχει στις ημέρες μας ο διάλογος. Στις προσωπικές αναφορές, στις κόντρες και σε όλα αυτά δεν υπήρξε ποτέ καμία λύση. Το έχουμε βιώσει στο πετσί μας σε ετούτη την χώρα άλλωστε. Λίγη λογική παρακαλώ και όχι εύκολα λόγια. Να προσπαθήσει ο Δήμος να έρθει σε συννενόηση με τον μαέστρο για να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η υπέροχη μπάντα και τα παιδιά να μαθαίνουν μουσική. Δεν μπορεί να μην βρίσκεται λύση για κάτι τόσο όμορφο όσο η μουσική. Τα χρήματα μπορεί στις ημέρες μας να μην υπάρχουν, όμως η διάθεση απαιτείται πλέον από όλους. Από αρχές και δημότες. Και κυρίως από τις αρχές.

 

Με εκτίμηση προς όλους,

Στάθης Ντάγκας