Για τον Γιάννη και για όλους τους “Γιάννηδες” ετούτης της χώρας..

Γεννημένος στου Ζωγράφου με Νιγηριανή καταγωγή, χωρίς να έχει την Νιγηριανή ιθαγένεια αλλά ούτε και την Ελληνική μέχρι το 2013 που διάσημος πλέον στο NBA οι πολιτικάντηδες έτρεξαν να τον “καπαρώσουν”, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι εδώ και μερικά χρόνια ο νέος απόλυτος ήρωάς στη συνείδησή μου. Γιατί χρειαζόμαστε στα σίγουρα “ήρωες” και πρωταγωνιστές τέτοιου είδους ως πρότυπα για να συνεχίζουμε σε αυτό το μακελειό που λέγεται ζωή στις ημέρες μας. Από την ανυποληψία και τις δυσκολιές επιβίωσης ως μέλος μια μεγάλης οικογένειας μικροπωλητών στα Σεπόλια, όπως τόσοι και τόσοι ακόμη άνθρωποι στη χώρα μας, ξένοι ή γηγενείς, στην καθολική αναγνώριση σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω του Αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Της λίγκας των αστεριών με τα τεράστια συμβόλαια και τα αμύθητα κέρδη, που δεν τον ζαλίζουν, δεν του αλλάζουν τον χαρακτήρα, που τον κρατούν στη γη.

Τα ξημερώματα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το All Star Game της Νέας Ορλεάνης και ο Γιάννης θα είναι εκεί βασικός με συμπαίκτες κάτι τύπους όπως ο Λεμπρόν Τζεϊμς, Ντεμαρ Ντεροζάν, Καϊρι Άϊρβιν και άλλους. Όσο κι αν ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των διοργανώσεων είναι μια ολόκληρη ιστορία μάρκετινγκ και διαφήμισης, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος μπροστά στην επιτυχία αυτού του 22χρονου παιδιού. Μια επιτυχία που κάνει την χώρα σου να ακούγεται και να διαφημίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του γνωστού κόσμου. Μια χώρα που μέχρι χθες μόλις είχε τα αζήτητα έναν τέτοιο θησαυρό και πιθανώς να έχει πολλούς ακόμη τέτοιους την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές. Μια χώρα που λατρεύει να μισεί σε μεγάλο ποσοστό τη διαφορετικότητα. Μια χώρα που στρουθοκαμηλίζει ανηλεώς και καταστρέφει τα παιδιά της, ελληνάκια και μη ελληνάκια.

Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Γιάννη και όσα εκείνος πρεσβεύει. Το έχω δηλώσει με αρθογραφίες μου μερικά χρόνια τώρα. Είμαι χαρούμενος και περήφανος. Έτσι τους θέλω τους Έλληνες εγώ, να αρπάζουν τη ζωή από τα μαλλιά και να την πατάνε κάτω μέχρι να την ξεζουμίσουν. Να μην τα παρατάνε μέχρι να τα καταφέρουν.

Συγχαρητήρια Γιάννη και εύχομαι υγεία σε εσένα και την οικογένειά σου. Και σε κάθε Γιάννη από κάθε γωνιά αυτής της χώρας, εύχομαι, να μην το βάζουν κάτω ποτέ. Ο αγώνας όταν κουβαλάει ήθος και αξίες πάντα δικαιώνεται.

 

Στάθης Ντάγκας