Η νυχτερινή εργασία, προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και υπογονιμότητα. Ιδιαίτερα επιβλαβής για τις γυναίκες

Η νυχτερινή εργασία είναι γνωστό ότι διαταράσσει τον οργανισμό, καθώς απορυθμίζει τις ώρες ύπνου και τη λειτουργία του καρδιακού ρυθμού, δηλαδή του βιολογικού ρολογιού.
Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και διαβήτη.

Οι επιστήμονες, εξέτασαν και τη σχέση ανάμεσα στην εργασία σε βραδινή βάρδια και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και διαπίστωσαν, ότι όταν το πρόγραμμα είναι αντεστραμμένο, μεταβάλλονται βασικά γονίδια που κάνουν τον οργανισμό ευάλωτο σε τέτοιου είδους ασθένειες.

Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ειδικότερα ο γυναικείος οργανισμός, δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη νυχτερινή βάρδια και καταπονείται.

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζονται ακόμη και προβλήματα γονιμότητας.
Σε δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Occupational and Environmental Medicine, γίνεται λόγος για τη μειωμένη βιολογική ικανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί, καθώς το απόθεμα ωαρίων λιγοστεύει και η ποιότητά τους εξασθενεί.

Η αιτία γι’ αυτό είναι η διατάραξη της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού.
«Αν η αναστροφή του ωραρίου γίνεται σε μόνιμη βάση, ο οργανισμός προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τις λειτουργίες του βιολογικού ρολογιού και των γονιδίων. Όσοι δουλεύουν νύχτα συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι, παρουσιάζοντας ναυτία, προβλήματα στο στομάχι, ακόμη και στη μνήμη».

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και διαβήτη.

Ένας επιπλέον παράγοντας που βλάπτει την υγεία όταν κάποιος εργάζεται βράδυ, είναι το βάρος.
Γυναίκες και άντρες σε διάφορα επαγγέλματα που χρειάζεται να σηκώνουν ή να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα, εκδηλώνουν διαβήτη, παθήσεις της καρδιάς και παχαίνουν απότομα.
Όμως και πάλι, ο αντίκτυπος στις γυναίκες είναι η υπογονιμότητα.

Έρευνα του Χάρβαρντ, μελέτησε τα ιατρικά δεδομένα γυναικών με προβλήματα γονιμότητας.
Ένα μεγάλο μέρος των γυναικών, εργαζόταν βράδυ και σήκωνε βάρη.
Για την ακρίβεια, το 40% έκανε εργασία που απαιτούσε να σηκώνουν αντικείμενα ή να τα μεταφέρουν σε άλλο σημείο, ενώ το 22% των γυναικών έκαναν μέτρια έως έντονη σωματική εργασία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν, ότι ανεξάρτητα από την ηλικία και τα κιλά, η νυχτερινή εργασία και κυρίως εκείνη που περιλαμβάνει και τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων, αποδυναμώνει τα ωάρια και μειώνει τα ποσοστά επιτυχημένης εξωσωματικής.

Όμως οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν το μηχανισμό με τον οποίο η ανύψωση βαρών, καταστρέφει τα ωάρια.

Πηγή: valueforlife.gr