Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου: Το μακελειό που ξεκλήρισε μια από τις πιο διάσημες συμμορίες

Την ημέρα που υμνείται ο έρωτας, διάλεξε ο διαβόητος γκάνκγστερ, Αλ Καπόνε, να λύσει τις διαφορές του με τον Μπαγκς Μοράν, τον πιο ισχυρό ανταγωνιστή του στο Σικάγο, σε μια αντιπαράθεση που οδήγησε σε μακελειό σε μια αποθήκη της αμερικανικής μεγαλούπολης κι έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο Ιταλός γκάνγκστερ που λυμαίνονταν το νότιο τμήμα του Σικάγου, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον Μπαγκς Μοράν, το αντίπαλον δέος που είχε τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της πόλης, στοχεύοντας στο έπαθλο, που δεν ήταν άλλο από το… μονοπώλιο στην παράνομη διακίνηση του αλκοόλ, την εποχή που στην Αμερική ίσχυε η ποτοαπαγόρευση.

Έτσι ανέθεσε στο πρωτοπαλίκαρό του, τον Βιτσέντζο Τζιμπάλντι, γνωστό και ως «το πολυβόλο», να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την εξόντωση του Μοράν, γεγονός που θα «έχριζε» τον Αλ Καπόνε απόλυτο κυρίαρχο του Σικάγο.

Το ραντεβού είχε κλειστεί για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 1929, σε μια αποθήκη στο βόρειο Σικάγο, με τον Μοράν να πέφτει στην παγίδα με δέλεαρ ένα φορτίο αλκοόλ.

Η ενέδρα ήταν πολύ καλά στημένη και οργανωμένη από τους άνδρες του Αλ Καπόνε, που από νωρίς είχαν ακροβολιστεί σε καίρια σημεία πέριξ της αποθήκης, όπου έμελλε να σημειωθεί το μακελειό.

Το σχέδιο περιελάμβανε τη μεταμφίεση τριών μελών της συμμορίας του Καπόνε σε αστυνομικούς, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο του ραντεβού με δύο αυτοκίνητα που θύμιζαν περιπολικά, συνοδευόμενοι από δύο ακόμη άνδρες που ήταν ντυμένοι με πολιτικά.

Μόλις ένας άνδρας, που έμοιαζε με τον Μοράν, μπήκε στην αποθήκη για να ολοκληρώσει το deal με το παράνομο αλκοόλ, οι τρεις «αστυνομικοί» εισέβαλαν στο χώρο αναγκάζοντας και τα επτά άτομα που βρίσκονταν εκεί να στηθούν στον τοίχο και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ και τους «γάζωσαν» με τα αυτόματα Thompson με τα οποία ήταν οπλισμένοι.

Οι παρατεταμένοι πυροβολισμοί κινητοποίησαν τους περίοικους, οι οποίοι ειδοποίησαν τις Αρχές, με τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στον τόπο του μακελειού να έρχονται αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα: η αποθήκη ήταν γεμάτη με αίματα και στο πάτωμα κείτονταν επτά άτομα, έξι ήταν ήδη νεκροί, ενώ ο έβδομος άφησε την τελευταία του πνοή αφού πρόλαβε να ψελλίσει «κανείς» όταν ρωτήθηκε ποιος τους πυροβόλησε.

massacre

Πηγή: chicagomag.com

Όμως κανείς από τα θύματα δεν ήταν ο ιρλανδός αρχιμαφιόζος που είχε βάλει στο στόχαστρό του ο Αλ Καπόνε. Ο Μοράν είχε κατά τύχη αργήσει στο ραντεβού κι όταν έφτασε πρόλαβε να δει τους «αστυνομικούς» και φρόντισε να εξαφανιστεί.

Στις έρευνες που ακολούθησαν οι αρχές προσπάθησαν μάταια να βρουν στοιχεία που να συνδέουν τον Αλ Καπόνε με τη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου, όπως ονομάστηκε το μακελειό, εξαιτίας της ημέρας κατά την οποία σημειώθηκε.

Ο διαβόητος γκάνγκστερ είχε φροντίσει να βρίσκεται στη Φλόριντα, έχοντας ακλόνητο άλλοθι για τη βραδιά του φονικού, όμως τα στοιχεία των ερευνών του FBI και του IRS (εφορία) οδήγησαν τελικά στη σύλληψή του δύο χρόνια αργότερα, για… φοροδιαφυγή.