Οι 4 αρχές των Σκανδιναβών που τους κάνουν τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο

Μελέτες της κατάστασης της παγκόσμιας ευτυχίας των τελευταίων ετών, δείχνουν τη Δανία, την Σουηδία και τη Νορβηγία τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη. Οι Σκανδιναβοί ακολουθούν ένα σύνολο κανόνων, χάρη στους οποίους απολαμβάνουν τη ζωή κάθε μέρα.

Δείτε παρακάτω τους 4 κανόνες που ακολουθούν οι Σκανδιναβοί και θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, για να έχουν ευτυχισμένους πολίτες.

1.Σεμνότητα και σεβασμός στους άλλους. Στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχει ο νόμος της Jante, ένα σύνολο κανόνων που υπογραμμίζουν τη συμπεριφορά προς τους συμπολίτες: Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι είστε κάτι ιδιαίτερο. Δεν χρειάζεται να πιστεύετε ότι είστε τόσο καλοί, όσο εμείς. Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι είστε πιο έξυπνοι από εμάς. Δεν πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι είστε πιο καλοί από εμάς. Δεν χρειάζεται να πιστεύετε ότι ξέρετε περισσότερα από εμάς. Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι είστε πιο σημαντικοί. Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι μας μαθαίνετε κάτι. Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι κάποιος νοιάζεται για εσάς. Παρόλο που οι ίδιοι οι Σκανδιναβοί κοροϊδεύουν μερικές φορές αυτόν τον κανόνα, βοηθά στη διατήρηση μιας φιλικής και συνεργατικής κοινωνίας. Η σεμνότητα και ο σεβασμός προς τους άλλους, έχουν μεγάλη σημασία. Επιπλέον, αυτός ο κανόνας αποθαρρύνεις τις αλαζονικές συμπεριφορές.

2.Ισορροπία δουλειάς και οικογένειας. Οι Σκανδιναβοί ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνουν χρόνο στην οικογένειά τους. Τα περισσότερα γραφεία στη Δανία κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Επίσης, οι Δανοί ποτέ δεν κάνουν υπερωρίες. Στη Σουηδία, ορισμένες εταιρίες έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, υιοθετώντας 6ωρο εργασίας την ημέρα, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ευτυχία. Οι οικογένειες πηγαίνουν συχνά βόλτες στα πάρκα, αθλούνται και ταξιδεύουν με τους συγγενείς τους.

3.Οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το τζάκι. Στη Δανία υπάρχει μια σπουδαία λέξη, που σημαίνει δημιουργία ζεστής ατμόσφαιρας και απόλαυση των ωραίων πραγμάτων της ζωής, μαζί με φίλους και συγγενείς: «hygge». Το να κάθεστε γύρω από την φωτιά σε μια κρύα νύχτα, φορώντας ένα ζεστό πουλόβερ, πίνοντας κρασί και τρώγοντας νόστιμο φαγητό, κατά πάσα πιθανότητα με την συντροφιά κεριών. Στην ουσία πρόκειται για αλληλεγγύη, άνεση, υποστήριξη και προσοχή από τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

4.Ρεαλιστικές προσδοκίες. Στο βιβλίο της Happy as a Dane η Malene Rydahl συζητά τα κλειδιά της ευτυχίας των Σκανδιναβών. Ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά ευτυχίας, είναι η δημιουργία ρεαλιστικών προσδοκιών, αλλά χωρίς να σταματήσετε να ονειρεύεστε και να θέτετε φιλόδοξους στόχους! Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, δε θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές εκείνων που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, αυτές οι συγκρίσεις συμβάλλουν στη δυστυχία μας. Απλά, πρέπει να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τα επιτεύγματά μας με αυτά των άλλων.

[bloomberg.com] [en.wikipedia.org]