Ο αξεπέραστος Δημήτρης Χορν

Δυνατό παρουσιαστικό, μποέμ αλλά και κάπως αυστηρό, γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας στην παλιά αξεπέραστη προπολεμική Αθήνα, ο Δημήτρης Χορν παραμένει ακόμη και τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς του θεάτρου και του σινεμά.

Από μικρή ηλικία καταπιάστηκε με το θέατρο (4 χρόνων) κι έφτασε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του μέσα σε αυτό με όλη την πορεία του. Αν οι Αμερικανοί είχαν τον Τζεϊμς Ντιν που έφυγε νωρίς, με το μοναδικό “παίξιμό” του που δεν έμοιαζε με κανενός άλλου, εμείς είχαμε τον Δημήτρη Χορν και ευτυχώς για μια ολόκληρη εποχή.

Ο έρωτάς του με την Έλλη Λαμπέτη μνημειώδης. Άφησε πίσω του τεράστιες ταινίες αυτή η συνύπαρξη αλλά και στο θέατρο εξίσου παραστάσεις πρότυπα. Απόδειξη ότι από ετούτα τα χώματα πέρασαν κάποτε άνθρωποι του πολιτισμού που άφησαν έργο για τις επόμενες γενιές. Σπουδαίο έργο, σε δύσκολες εποχές, που μάλλον αν επιχειρήσουμε να τις συγκρίνουμε με τις σημερινές θα μας πιάσουν τα κλάματα.

Δεν θα ανεφερθώ σε τίποτε άλλο στο παρον κειμενάκι -μικρό αφιέρωμα. Απλά θα κλείσω με τη σημείωση ότι η παραγωγή πολιτισμού στην χώρα μας είναι δύσκολο πράγμα. Και είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε του πραγματικά μεγάλους σε αυτό το κομμάτι. Ο Δημήτρης Χόρν έφυγε μια ημέρα σαν τη σημερινή που το ημερολόγιο έγραφε 16 Ιανουαρίου 1998.

Δείτε τι σημαίνει ηθοποιία στο παρακάτω βίντεο και καλή μας εβδομάδα.