Ψηλά στον Μαυριόρα, οδοιπορικό στο Γελλήνη Κορινθίας..

Το Γελλήνη ή Γελήνι (το όνομά του το πήρε από την αρχαία Πελλήνη) Κορινθίας βρίσκεται ψηλά, στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και κοντά στα Τρίκαλα, Σοφιανά, Ρέθι, Άνω Καλλιθέα (Σκούπα) και την Ευρωστίνα. Μικρό χωριό που κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι. Ένα μαγικό μέρος που λατρεύω, όχι επειδή είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας μου και όλα μου τα καλοκαίρια τα πέρασα εκεί, αλλά γιατί είναι μαγικό. Απλά.

Στο Γελήνι διασώζονται μερικές από τις πλέον αρχαίες εκκλησίες στο νομό Κορινθίας, όπως είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος (μέσα στον βράχο), η Αγία Σωτήρα, η Παναγία στα Σπαρτιναίϊκα και το μοναστήρι της Παναγίας στον Μαυριόρα, ο Αγιώργης ο Σκουπαίϊκος, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο προφήτης Ηλίας..

Δεσπόζει επίσης το παλαιό σχολείο που θα δείτε παρακάτω. Ένα μνημείο αρχιτεκτονικής που αντέχει στο χρόνο και αποτελεί ιερό κειμήλιο για το χωριό μας και την περιοχή.

Στους πρόποδες του Μαριόρα επίσης υπάρχει βουδιστική στούπα εδώ και πολλά χρόνια που προσελκύει εκατοντάδες κόσμου από το εξωτερικό, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.

Χάρτες και λοιπά θα βρείτε στον οδηγό του Xylokastro – Trikala Guide για το πως θα το επισκεφθείτε. Εδώ θα απολαύσετε μερικές φωτογραφίες που τράβηξα σήμερα σε ένα μικρό οδοιπορικό. Το κρύο τσουχτερό και το παγωμένο χιόνι ετοιμάζεται να υποδεχτεί το φρέσκο. Τα δε νερά στα Μαγγάνια, γάργαρα όπως πάντα.

Φωτογραφίες – επιμέλεια κειμένου : Στάθης Ντάγκας.