Απλά μαθήματα οικονομίας

Η σχέση μου με την αριθμητική, τα μαθηματικά, την οικονομία και τους δείκτες της, ήταν θα έλεγα μια σχέση τυπική. Εγώ άλλωστε αγάπησα τις Κοινωνικές Επιστήμες, τα διηγήματα, τα μυθιστορήματα και την ποίηση. Σήμερα όμως μπορώ να πω ότι πήρα μάστερ στα οικονομικά. Κατάλαβα τη διαφορά της τιμής με την αξία μέσα σε λίγες στιγμές. Για παράδειγμα, η τιμή για έναν καφέ σε πλαστικό και ένα νερό είναι 2 ευρώ. Η αξία τους όμως μπορεί να είναι ανεκτίμητη και να μην μπορεί να υπολογιστεί με ψυχρούς αριθμούς. Η αξία τους μπορεί να παραπέμπει σε στίχους μεγάλων ποιητών, σε μυθιστορηματικές πλοκές ή σε διηγήματα. Ή μήπως όχι; Μήπως η αξία τους είναι η καθημερινότητα;

Την τιμή την ορίζουν οι νόμοι της αγοράς βάσει της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό όμως που ορίζει την αξία σε όλα γύρω μας είναι ο άνθρωπος. Εκείνος ο μοναδικός άνθρωπος που θα έρθει αμέσως μετά από μια άτυχη στιγμή και θα σου προσφέρει ένα χαμόγελο, την συντροφιά του, μια κουβέντα που θα σε επαναφέρει στην αλήθεια και το μόνο που θα σου ζητήσει είναι να είσαι καλά και να σκεφτείς ότι όλα θα γίνουν αν είσαι καλά.

Άρα, αυτός ο καφές και το νερό αξίζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο κοστίζουν γιατί φέρουν την αξία του ανθρώπου που τα πρόσφερε.

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις έχει απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα.

Γράφει ο Γιώργος Πλασσαράς.