Γιατί η Parma των 90s ήταν η δεύτερη αγαπημένη ομάδα όλων

Μία από τις πιο ευχάριστες ειδήσεις του ποδοσφαιρικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες είναι η επιστροφή της Parma στην Serie A, μετά από έναν Γολγοθά ετών που ξεκίνησε από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και την Serie D για να καταλήξει στα σαλόνια -ξανά- του Calcio.

Οι πιτσιρικάδες δύσκολα θα θυμούνται, όλοι οι υπόλοιποι ποδοσφαιρόφιλοι ωστόσο δεν μπορούν παρά να χαμογελούν από μέσα τους για το comeback μιας από τις πιο cool ποδοσφαιρικές ομάδες όλων των εποχών στην ελίτ. Eιδικά η Parma της σεζόν 1998/99 μπορεί ακόμη και σήμερα να έκανε πλάκα σε Ιταλία και Ευρώπη. Εμείς σου παραθέτουμε 7 ακόμη λόγους για να καταλάβεις γιατί όλοι τη συμπαθούσαν.

Ο Gigi Buffon βρισκόταν κάτω από τα γκολπόστ

Όσο κι αν προσπαθήσει ο Ederson της City, ο πιο ακριβός keeper της ιστορίας θα παραμείνει ο Gigi, που μέχρι το 2001 (όταν και πήγε στη Juventus για το ποσό ρεκόρ για τερματοφύλακα έναντι €52.000.000) υπερασπιζόταν την εστία των Gialloblù.

Έπαιρνε τρόπαια

Το να τερματίζει μια ομάδα εντός 4άδας στο λαμπερό Campionato των 90s ήταν σημαντική επιτυχία. Όταν όμως κατακτούσε και τρόπαια (συγκεκριμένα το Coppa Italia, Supercoppa Italiana αλλά και το κύπελλο UEFA) καταλαβαίνεις πως κάτι σπουδαίο γινόταν στην πόλη της Barilla.

Ο καλύτερος νεαρός γκολτζής του πλανήτη

Ο Hernan Crespo και η μπουκλωτή του χαίτη ήταν από τα πιο φονικά πράγματα εκείνη την εποχή για κάθε άμυνα στην Ιταλία. Τα 28 γκολ του τη σεζόν 98/99 το μαρτυρούν. Kαι μιλάμε για ένα Campionato με τύπους όπως οι Alessandro Costacurta, Giuseppe Bergomi, Alessandro Nesta, Aldair, Ciro Ferrara, Franco Baresi, Paolo Maldini, Paolo Montero και πλήθος άλλων. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και μία από της ακριβότερες -μέχρι τότε- μεταγραφές της ιστορίας, πηγαίνοντας στη Lazio έναντι €40.000.000.

H άμυνά της δεν κοιμόταν ποτέ

Πίσω δεν πέρναγε τίποτα. Αν ρωτήσεις τους περισσότερους αμυντικούς σήμερα, ποιους παίκτες είχαν σαν πρότυπο ενδεχομένως να συμπεριλάβουν στην λίστα τους τον Fabio Cannavaro και τον Lilian Thuram. Μάντεψε ποιους είχε ακριβώς μπροστά του ο Buffon στην Parma.

O Juan Sebastian Veron

Μία από τις πιο επικές μπαλαδόφατσες της εποχής ήταν η αργεντίνικη απάντηση στον Zinedine Zidane, με απίστευτα ηγετικά χαρίσματα, δύο εξίσου καλά πόδια και οπτική του γηπέδου που δύσκολα συναντάς πλέον.

Το απόλυτο στερεότυπο Ιταλού ποδοσφαιριστή

Πολύ πριν οι box-to-box μέσοι γίνουν της μόδας, η Parma είχε τον ορισμό αυτού. Ο Dino Baggio συγκέντρωνε όλα εκείνα τα στοιχεία εντός (αλλά και εκτός γηπέδου), που έκανε τους Antonio Conte, Stefano Fiore, Roberto di Matteo να τρώνε πάγκο στη Squadra Azzurra.

Είχε cult παικταράδες

Faustino Asprilla, Mario Stanic, Tomas Brolin, Roberto Nestor Sensini, Abel Balbo, Diego Fuser, Paolo Vanoli ήταν μόνο κάποιοι από αυτούς στην Parma των 90s. Kαι σκέψου τους όλους αυτούς με την χαρακτηριστική feelgood εμφάνιση.

Πηγή: askmen.gr