Γιατί κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε ή έχουμε κάνει κάτι ανάρμοστο; Τι συμβαίνει στον οργανισμό;

Η ντροπή και η αμηχανία προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους κοκκίνισμα στο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος του οργανισμού παράγει μία συντονισμένη χημική «απάντηση» σε εξωγενείς παράγοντες που τον έχουν στρεσάρει.

Οι βασικές αντιδράσεις του σώματος, καθορίζονται από την αδρεναλίνη, τη νορεπινεφρίνη και την κορτιζόλη. Όταν ντρεπόμαστε το σώμα μας εκκρίνει αδρεναλίνη που λειτουργεί ως φυσικό διεγερτικό. Η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη, που εκκρίνεται από το μυελό των επινεφριδίων και προκαλεί αντιδράσεις στο καρδιαγγειακό και στο μυικό σύστημα.

Ερεθίσματα για την έκκριση της αδρεναλίνης αποτελούν ο φόβος, οι συγκινήσεις, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το ψύχος, η πτώση της πίεσης και η υπογλυκαιμία.

Η αδρεναλίνη επιταχύνει την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό, ώστε να μας προετοιμάσει να αντιδράσουμε σε κατάσταση με έντονα συναισθήματα. Η ντροπή θεωρείται ένα από αυτά και φέρνει τον οργανισμό σε δύσκολη θέση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με την έκρηξη της ορμόνης ο οργανισμός προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα τον παράγοντα που  του  έχει προκαλέσει στρες, αντίδραση «μάχης», ή για να τον αποφύγει γρήγορα αντίδραση «φυγής».

 

Η αδρεναλίνη προκαλεί επίσης διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που βελτιώνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου. Εξαιτίας αυτής της διόγκωσης, ρέει περισσότερο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου. Επειδή το δέρμα του προσώπου είναι πιο λεπτό και έχει πολλά επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία, η αγγειοδιαστολή είναι εκεί περισσότερο εμφανής. Γι αυτό ρέει περισσότερο αίμα στα μάγουλα και το πρόσωπο κοκκινίζει.

Παράλληλα οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται ώστε να έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης και έτσι συγκεντρώνεται περισσότερη ενέργεια στους μύες και υπάρχει έντονη εφίδρωση στο σώμα.

Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι η ερυθρίαση του προσώπου χρησιμεύει ως κοινωνικό μήνυμα: Βλέποντας κάποιον να κοκκινίζει ξαφνικά, καταλαβαίνουμε ότι πιθανότατα έχει διαπράξει ένα κοινωνικό ατόπημα για το οποίο ντρέπεται.

Πηγή: valueforlife.gr