Οι λύσεις είναι καλύτερες από τα λόγια των μίντια και της πολιτικής

Για να εξηγηθούμε από την αρχή, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει θέμα στον Κορινθιακό με την εμφάνιση των μεδουσών κλπ. Όμως ο τρόπος που βγήκε η όλη ιστορία στα ΜΜΕ, ακόμη και η εποχή αν θέλετε που συνέβη αυτό, είναι άκρως “ελληνικός”.

Γιατί είναι δεδομένο ότι μαζί με το ενδιαφέρον των κατοίκων της μεγάλης ζώνης του Κορινθιακού, μπήκαν σφήνα και τα συμφέροντα καθώς πρόκειται για τουριστική σεζόν. Όταν μάλιστα είδαμε το θέμα να παίζει στα μεγάλα κανάλια, τότε κατανοήσαμε καλύτερα.

Πάντως στην Κορινθία οι μαρτυρίες λένε ότι ο πληθυσμός των μεδουσών έχει ελαχιστοποιηθεί, τουλάχιστον στα παράλια. Οπότε αυτό που πρέπει να γίνει στο εξής, είναι να συνεχιστεί η διαδικασία από την ελληνική πολιτεία, σύντομα, ώστε να χαρακτηριστεί περιοχή Natura ο κόλπος, να σταματήσει η υπεραλιεία, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με λιπάσματα που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης πλαγκτόν όπως αναφέρουν ειδικοί στα διάφορα ρεπορταζ και τέλος η μείωση του αριθμού των φυσικών εχθρών της μέδουσας όπως είναι τα δελφίνια. Απαιτείται να βρεθούν οι τρόποι ώστε το οικοσύστημα να κάνει τον κύκλο του και η ζωή να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Εντός κι εκτός θαλάσσης.

Για όλες τις καταστάσεις υπάρχει λύση αρκεί η προσπάθεια να είναι συντονισμένη. Αντί για την “τρομοκρατία” των ΜΜΕ λοιπόν, ας επικεντρωθούν όλοι σε αυτές. Κυρίως η πολιτεία που πρέπει να βρει αυτά τα κοινοτικά προγράμματα με τα οποία θα βοηθήσει ως προς την επίλυση του περιβαλλοντολογικού προβλήματος.