Η ημέρα που έφυγε ο “Ελ Τάνο”..

Επτά χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Ελ Τάνο προδώθηκε από την καρδιά του. Είχε προλάβει μέσα σε λίγες αγωνιστικές με τη φανέλα της Λάρισας να αγαπηθεί..

Ο Αντόνιο ντε Νίγκρις Γκουαχάρδο ήταν διεθνής Μεξικανός επιθετικός ποδοσφαιριστής, με πλούσια καριέρα σε πολλά πρωταθλήματα στην Αμερική και την Ευρώπη. Πέθανε πρόωρα από καρδιακό πρόβλημα στις 16 Νοεμβρίου 2009, σε ηλικία 31 ετών, ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στη Λάρισα, με την ομάδα της οποίας, την Α.Ε. Λάρισα, αγωνιζόταν από τον Αύγουστο του 2009. Είχε ύψος 1,86 μ., φορούσε το νούμερο 9 και είχε το παρατσούκλι Ελ Τάνο.

Γεννήθηκε στο Μοντερρέι του Μεξικό την 1η Απριλίου 1978. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός και αναδείχθηκε μέσα από την ομάδα της γενέτειράς του, στην οποία αγωνίστηκε τρεις σεζόν πετυχαίνοντας 37 γκολ σε 65 ματς. Ως παίκτης της Μοντερρέι κλήθηκε στην εθνική ομάδα του Μεξικού, στην οποία έκανε ντεμπούτο το 2001.

Από το 2002 άρχισε να περιπλανιέται ανά τον κόσμο και ως το 2009 αγωνίστηκε σε έξι διαφορετικά πρωταθλήματα, με 12 διαφορετικούς συλλόγους, σε τρεις ηπείρους. Αγωνιζόταν ως κεντρικός επιθετικός, συχνά με το νούμερο 9, και είχε γεμάτες σεζόν με τις περισσότερες ομάδες που έπαιξε. Μεταξύ άλλων αγωνίστηκε στις μεξικανικές ΚΦ Μοντερρέι, Αμέρικα, Πουέμπλα και Νασιονάλ, με την οποία έπαιξε στον τελικό του Κόπα Σουδαμερικάνα το 2005, όπου η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι από την Μπόκα Τζούνιορς της Αργεντινής.

Στην Ισπανία έπαιξε στις Βιγιαρρεάλ, Πόλι Εχίδο και στην Κολομβία στην Όνσε Κάλδας, με την οποία αγωνίστηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 2004 και σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι στο τέταρτο από τα οκτώ της ομάδας του, η οποία τελικά ηττήθηκε με 7-8, έπειτα από έναν άγονο με 0-0 αγώνα.

Το 2006 μεσολάβησε ένα σύντομο πέρασμα από τη Σάντος της Βραζιλίας και την κινεζική Λανόνγκ. Στη συνέχεια αγωνίστηκε τρία χρόνια στην Τουρκία, σε τρεις διαφορετικούς συλλόγους: Γκαζιάντεσπορ, Άνκαρασπορ και Ανκαραγκουτσού. Στην Τουρκία ξαναβρήκε τον καλό εαυτό του, σε τρεις σεζόν πέτυχε 24 γκολ σε 78 ματς, με αποτέλεσμα το 2008 να κληθεί ξανά στην εθνική ομάδα.

Το καλοκαίρι του 2009 το ιατρικό επιτελείο της Ανκαραγκιουτσού τον ενημέρωσε ότι είχε γενετική δυσπλασία στην καρδιά, πρόβλημα το οποίο μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν συνεχίσει να αγωνίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Όμως, θέλησε να συνεχίσει να αγωνίζεται, προσδοκώντας να κληθεί στην εθνική ομάδα για τους αγώνες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Όμως, η τουρκική ομάδα δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη και δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Το Πρόβλημα Υγείας

Έτσι ο ντε Νίγκρις έφυγε από την Τουρκία και στις 27 Αυγούστου 2009 υπέγραψε στη Α.Ε. Λάρισα. Με την ελληνική ομάδα πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε επτά ματς της Σούπερ Λίγκα. Τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2009 η γυναίκα του Σόνια διαπίστωσε πως είχε δυσφορία. Ειδοποίησε για βοήθεια αλλά πριν φτάσει, ο Αντόνιο άφησε την τελευταία του πνοή.

 

Επιμέλεια: Στάθης Ντάγκας

Πηγές: Βικιπαίδεια