Η περίοδος χειμερίας νάρκης του σκαντζόχοιρου

Είναι Νοέμβριος, η περίοδος χειμερίας νάρκης του σκαντζόχοιρου.

Αν βρείτε “νεκρό” σκαντζόχοιρο, μην τον θάψετε, μην τον πετάξετε στα σκουπίδια, μπορεί να είναι σκαντζόχοιρος σε χειμερία νάρκη.

Οι σκαντζόχοιροι πέφτουν σε χειμερία νάρκη από Νοέμβριο έως Μάρτιο, συνήθως σκάβουν για ασφάλεια αλλά καθώς έχουμε λιγότερους χώρους πρασίνου, θάμνους ή δάση μπορούμε να τον βρούμε οπουδήποτε. Κάποιος μπορεί να έρθει στο σπίτι σας αναζητώντας ασφάλεια και ζεστασιά για να πέσει σε χειμερία νάρκη, κάποιοι εξαντλούνται τόσο από την αναζήτηση που αποκοιμούνται στα πιο παράξενα μέρη όπως στην άκρη του δρόμου. Αν είναι σε μέρος που κινδυνεύει τοποθετήστε τον σε ένα χαρτόκουτο σε στεγνό, ασφαλές και ήσυχο μέρος. Όταν πέφτει σε χειμερία νάρκη ο καρδιακός ρυθμός του και η συνολική λειτουργία του σώματός του επιβραδύνεται ως ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι σκαντζόχοιροι είναι είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και από το Κόκκινο Βιβλίο (ως ενδημικό υποείδος του ελληνικού χώρου), είναι εντελώς ακίνδυνοι και είναι πολύ σημαντικοί στο οικοσύστημά μας.

Αναδημοσίευση από Οικολογική Κίνηση Δράμας