Με πολύ καλές συνθέσεις και ποιητικό στίχο κατέκτησαν κάθε φαν της ελληνικής ροκ σκηνής.Οι Τρύπες δημιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς και ο Γιάννης Αγγελάκας γράφουν τα πρώτα τραγούδια τους με ελληνικούς στίχους, τραγούδια φορτισμένα και επηρεασμένα από την μετά-punk ατμόσφαιρα της τότε εποχής.Μαζί τους στις πρώτες εμφανίσεις, ο Μιχάλης Κανατίδης στις κιθάρες και ο Κώστας Φλωροσκούφης στα τύμπανα. Το 1984, μετά το θάνατο του Μιχάλη Κανατίδη, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παίρνει τη θέση του στην κιθάρα και ηχογραφούν το 1985 τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο για λογαριασμό της εταιρείας Ano-Kato Records.
Ο Γιώργος Τόλιος παίρνει την θέση του Κώστα Φλωροσκούφη στα τύμπανα και οι ζωντανές τους εμφανίσεις στην Αθήνα, στο club Rodeo, στο Κύτταρο και στο θέατρο του Λυκαβηττού, όπου παίζουν πριν από τον Δημήτρη Πουλικάκο, τους καθιερώνουν στην συνείδηση του κοινού σαν μία δυναμικά ανερχόμενη ροκ μπάντα στην Ελλάδα. Το τραγούδι τους Ταξιδιάρα Ψυχή γίνεται το αγαπημένο των ακολουθητών της εναλλακτικής τότε ροκ σκηνής.
Εν τω μεταξύ η σχέση τους με την Ano-Kato Records δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Παραιτούνται το 1987 και με δανεικά χρήματα ηχογραφούν μόνοι τους το δεύτερο δίσκο “Πάρτυ στο 13ο Όροφο” και κατόπιν αναζητούν εταιρεία. Υπογράφουν με την Virgin και κυκλοφορούν τον δίσκο την άνοιξη της ίδιας χρονιάς. Ο δίσκος αυτός συγκαταλέγεται σήμερα στους πέντε καλύτερους ροκ δίσκους όλων των εποχών στην Ελλάδα. Οι εμφανίσεις τους γίνονται όλο και πιο πυκνές, με τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο Άλσος, στο Αν στα Εξάρχεια. Το 1990 ηχογραφούν τον δίσκο “Τρύπες στο Παράδεισο” και παίζουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας στο Φεστιβάλ του Belfort στη Γαλλία. Το 1991, στην πρώτη τους συναυλία στον Λυκαβηττό, συγκεντρώνουν 3.500 άτομα. Ο Ασκληπιός Ζαμπέτας, στις κιθάρες, γίνεται το πέμπτο μέλος του γκρουπ.Το 1993, κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος, “Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια”. Mε το δίσκο αυτό το συγκρότημα γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό. Στο συγκρότημα εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Ασκληπειός Ζαμπέττας (κιθάρα). Ακολουθεί η συναυλία τους στον Λυκαβηττό την οποία παρακολούθησαν 10.000 άτομα. Την ίδια χρονιά, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Γιώργος Καρράς, γράφουν τη μουσική της ταινίας “Η εποχή των δολοφόνων” του Νίκου Γραμματικού και σε συνεργασία με τον Γιώργο Χριστιανάκη κυκλοφορούν το άλμπουμ “Υπέροχο Τίποτα” (1994) που περιέχει και τέσσερα τραγούδια από την ταινία.Το 1994 οι Τρύπες εμφανίζονται πρώτη φωρά στο Marquee στο Λονδίνο καθώς και στον Λυκαβηττό για δύο βραδιές. Την πρώτη βραδιά επίθεση χούλιγκαν με πέτρες εναντίον του κόσμου και του συγκροτήματος. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων οργιάζουν περί “βανδάλων”, “αναρχικών”, “γνωστών-αγνώστων”, καθώς και το διάσημο “Ροκ αίμα”, χωρίς καμμία διάκριση… Χιλιάδες κόσμου βαπτίζονται χούλιγκαν. Λίγα χρόνια μετά θα αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με μία μεγάλη, πραγματικά, μπάντα.
Την ίδια χρονιά το 5ο άλμπουμ των Τρυπών, ο διπλός δίσκος “Κράτα το Σόου Μαϊμού”, με ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στο Ρόδον,στις 25,26,27 και 28 Φεβρουαρίου του 1994, 5 κομμάτια unplugged, και το soundtrackτης ταινίας “Η εποχή των δολοφόνων”, σαρώνει τις πωλήσεις. Το 1995 εμφανίσεις sold-outσε όλη την Ελλάδα, στο Μύλο, το Ρόδον αλλά και στην Αγγλία, στο Μάντσεστερ και στο Marquee του Λονδίνου. Έπεται η συναυλία τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που παρακολούθησαν 8.000 άτομα.
Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος “Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι”, ο οποίος γίνεται χρυσός μέσα σε δύο εβδομάδες! Οι συναυλίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό συνεχίστηκαν. Από το 1998 ο Γιώργος Χριστιανάκης που συμμετείχε σε όλες τις ηχογραφήσεις του συγκροτήματος παίζει και στις ζωντανές εμφανίσεις τους (πλήκτρα, κρουστά) σαν έκτο μέλος του συγκροτήματος. Το 1998 οι Τρύπες εμφανίζονται στο Rockwave Festival. Ακουλουθούν live στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και στον Λυκαβηττό.Το Μάρτιο του 1999 πραγματοποιούν κοινές συναυλίες με το Φιλανδικό συγκρότημα CMX, στο Μύλο στη Θεσσαλονίκη, στο ΡΟΔΟΝ, στο Τavastia στο Helsinki και στο Τulli-klubi στο Tampere. Κυκλοφορεί ο δίσκος “Μέσα στη νύχτα των άλλων”, ενώ ακολουθεί μια περιοδεία για την προώθησή του. Τον Οκτώβριο κάνουν δύο μεγάλες συναυλίες στη Σφεντόνα. To 1999 κυκλοφορεί το βιβλίο του Αγγελάκα “Πως τολμάς και νοσταλγείς, Τσόγλανε;” από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ο Γιώργος Χριστιανάκης με τον Ασκληπιό Ζαμπέτα και τον Γιάννη Αγγελάκα υπογράφουν τη μουσική της ταινίας “Χώμα και νερό” του Παναγιώτη Καρκανεβάτου. Ο Γιάννης Αγγελάκας παίζει και ένα ρόλο στην ταινία και έχει γράψει και τους στίχους στο κομμάτι του τέλους. Τον Μαϊο του 2000 κυκλοφορεί το soundtrack της ταινίας “Χώμα Και Νερό” από τη ΧΑ!!! Μουσικές Παραγωγές (εταιρία που διευθύνει ο Γιάννης Αγγελάκας) και την Virgin.Kάπου στο 2000 κυκλοφορεί και ο δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Βραχνός Προφήτης” που συμμετέχουν ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος.
To 2001 ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετείχε ως στιχουργός και τραγουδιστής στο δίσκο “Ο Θυρωρός” του Γιώργου Χριστιανάκη ενώ Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συμμετείχε παίζοντας κιθάρες. Το 2002 κυκλοφόρησε το τετραπλό CD box-set Τρύπες 1985-2000, “Ένα Ταξίδι Που Ποτέ Δεν Τελειώνει”, με το υλικό των προηγούμενων ετών. Την ίδια χρονιά ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετείχε ως συνθέτης,με συντελεστή και τον Μπάμπη Παπαδόπουλο.αλλά και ως ηθοποιός στην δραματική ταινία του Νίκου Νικολαΐδη “Ο χαμένος τα παίρνει όλα” Το 2003 οι Γιώργος Τόλιος και Ασκληπειός Ζαμπέτας σχημάτισαν το συγκρότημα Γκέτο, με το οποίο είναι δραστήριοι δισκογραφικά αλλά και συναυλιακά.Το 2004 ο Γιάννης Αγγελάκας συμμετέχει στην παραγωγή του διπλού live δίσκου του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Τα Ζωντανά” και στο studio του γίνονται οι μίξεις. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος συμμετέχει σταθερά σαν κιθαρίστας και σαν ενορχηστρωτής στις ηχογραφήσεις και στις συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Το 2005 ο Γιάννης Αγγελάκας συνεργάζεται με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη και κυκλοφορεί τον δίσκο Οι “Ανάσες των Λύκων”. Ακολουθεί ο δίσκος “Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες – Από δω και πάνω”, στον οποίο συμμετέχουν πολλοί παλιοί και νέοι γνώριμοι….
Επιλογές τραγουδιών: Στάθης Ντάγκας