Τα χαρακτηριστικά ενός καλού εργοδότη. Γιατί οι κακοί προϊστάμενοι και εργοδότες, βλάπτουν την επιχείρηση..

«Ένα αφεντικό προκαλεί φόβο, ένας ηγέτης εμπιστοσύνη. Ένα αφεντικό κατηγορεί, ένας ηγέτης καλύπτει τα λάθη. Ένα αφεντικό τα ξέρει όλα, ένας ηγέτης κάνει ερωτήσεις. Ένα αφεντικό κάνει τη δουλειά αγγαρεία, ένας ηγέτης διασκέδαση. Ένα αφεντικό νοιάζεται για τον εαυτό του, ο ηγέτης για την ομάδα» είχε πει ο συγγραφέας Anthony Robbins, τονίζοντας την σημασία που έχει σε έναν εργασιακό χώρο το αφεντικό να διαθέτει τα σωστά χαρίσματα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επιστήμη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ένα καλό αφεντικό που συμπεριφέρεται με ωραίο τρόπο στους υπαλλήλους του, δεν έχει μόνο οφέλη για την επιχείρηση αλλά και για την υγεία τους.Remaining Time-0:01FullscreenMute

Πολλές φορές τα αφεντικά θεωρούν ότι όταν ασκούν πίεση στους εργαζομένους τους, γίνονται πιο αποτελεσματικοί.
Στην πραγματικότητα όμως, αυξάνουν το άγχος τους, με αποτέλεσμα να γίνονται αντιπαραγωγικοί και να νιώθουν ανασφάλεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση ή ακόμη και στην απόρριψη μιας προαγωγής, καθώς δεν θέλουν να πάρουν περισσότερες ευθύνες από αυτές που ήδη έχουν.
Παράλληλα, επηρεάζεται και η υγεία τους. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κονκόρντια του Καναδά, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων με υψηλό επίπεδο άγχους ήταν 46% υψηλότερες από ό,τι σε παρόμοιες εταιρίες που το επίπεδο του άγχους ήταν πιο χαμηλό.
Το άγχος στον εργασιακό χώρο έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.

Βρετανική έρευνα έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν περισσότερο να είναι χαρούμενοι και σε ένα καλό περιβάλλον, παρά μια υψηλή αμοιβή.

Ο διευθυντής που είναι φιλικός και ευχάριστος προς τους εργαζομένους, είναι περισσότερο αποτελεσματικός σε σύγκριση με εκείνον που είναι σκληρός και απόμακρος.
Όταν δείχνει ότι ενδιαφέρεται για το κοινό καλό όλης της ομάδας, αποκτά υψηλότερη θέση στα μάτια των υπαλλήλων του. Αυτό συμβαίνει γιατί με την συμπεριφορά του κερδίζει την εμπιστοσύνη τους.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο παραγωγικοί και θέλουν να προσφέρουν περισσότερα όταν ο προϊστάμενος ή ο εργοδότης τους συμπεριφέρεται δίκαια.
Όταν ο αρχηγός μιας ομάδας φαίνεται να θυσιάζεται για το καλό της επιχείρησης, οι υπάλληλοι συγκινούνται κατά κάποιο τρόπο και παρακινούνται να δουλέψουν περισσότερο.
Αφοσιώνονται περισσότερο στην εργασία τους και αυξάνεται το ομαδικό τους πνεύμα. Με αυτό το τρόπο, αναπτύσσουν και καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους, καθώς είναι πιο ανοικτοί να τους βοηθήσουν.
Η ανάπτυξη στενών σχέσεων στον εργασιακό χώρο επηρεάζει και την υγεία, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μάλιστα, βρετανική έρευνα έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν περισσότερο να είναι χαρούμενοι και σε ένα καλό περιβάλλον, παρά να έχουν υψηλό μισθό σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
«Οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας και είναι σημαντικό αυτή η δουλειά να μας ικανοποιεί επαγγελματικά και προσωπικά. Πολλοί έχουν απορρίψει θέσεις με πολύ υψηλές αμοιβές, αλλά με κακές συνθήκες εργασίας, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα είναι περισσότερες ώρες μακριά από την οικογένειά τους και λιγότερο χαρούμενοι»,  εξήγησε ο επικεφαλής και γενικός διευθυντής Mark Farrar.

Πολλές εταιρίες δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι ή να έχουν ευέλικτα ωράρια. Παρ’ όλα αυτά, η αφοσίωση σε μια εργασία δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες εξυπηρετήσεις και παροχές.  Οι εργαζόμενοι προτιμούν ο διευθυντής τους να έχει αξίες, ηθική και καλοσύνη.
Προφανώς όμως, αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με μια καλή αμοιβή.

Πηγή: valueforlife.gr